Interdicția adoptată în 2017 de parlamentul regiunii Flandra, preluată apoi și de parlamentul regional al Valoniei, a fost confirmată de Curtea de Justiției a Uniunii Europene ( CJUE ), în decembrie 2020, potrivit căreia statele membre pot emite legi privind bunăstarea animalelor, după cum informează publicația Politico.

Inițiativa legislativă din 2017 a aparținut partidului de extremă dreapta Vlaams Belang, susținut de organizații care luptă pentru drepturile animalelor.

Legea a fost contestată la Curtea Constituțională, pe motiv că încalcă libertatea religioasă, dar forul respectiv a respins în septembrie anul acesta sesizarea. Prin urmare, evreii și musulmanii nu mai au voie să sacrifice animalele după reguli religioase, kosher ( metoda shechita ), respectiv halal ( metoda dabihah ). Efectele sunt resimțite dramatic în comunitățile lor.

Patronul magazinului Hoffy, din cartierul evreiesc din Anvers, bucătarul-șef  Moishy Hoffman a declarat cu năduf: ”îmi e rușine de ceea ce se află în spatele acestei decizii”, exprimându-și astfel convingerea că parlamentarii regionali au luat această măsură împotriva evreilor și nu neapărat că le-ar păsa de bunăstarea animalelor.

Indiferent de motivație, consecința este că membrii comunității nu mai găsesc pe piață carne kosher proaspătă. Patronii magazinelor sunt nevoiți să cumpere carne congelată din altă parte, dar acest lucru le reduce clientela.  „Vin la măcelar, aici, și văd tejghele goale, goale, goale”, a mai spus Hoffman. „Vând acum 10 fripturi. Dar aș avea nevoie de 60 sau 70. Ce înseamnă 10 fripturi? Nimic. Am nevoie de un file de rață, nu-l am. Carne de miel, nu o mai am. ”

Yohan Benizri, șeful Comitetului de coordonare a organizațiilor evreiești din Belgia (CCOJB), a declarat că nu crede, totuși, că interdicția a fost pusă în aplicare pentru a dăuna în mod deliberat comunității evreiești, dar faptul că evreii au fost afectați nu pare să deranjeze în mod special pe nimeni.

„Intenția lor a fost probabil bunăstarea animalelor sau câștigul politic”, a spus Benizri, „dar trimit un semnal că nu le pasă cu adevărat de evrei. Nu le pasă de obiceiurile noastre, nu le pasă de tradițiile noastre”.

Benizri a spus că populația evreiască din Belgia – aprox. jumătate din cei aprox. 42.000 de locuitori din Anvers – a recurs la importuri de carne kosher din alte țări. El este îngrijorat de faptul că vor urma mai multe interdicții în restul UE. „Nu este o problemă teoretică, este ceva care se răspândește precum cancerul”, a spus el, adăugând: „Ai deja destule motive care să te îngrijoreze ca evreu în Europa”.

Dominiek Lootens-Stael este membru al parlamentului din regiunea Bruxelles-Capitală, din partea Vlaams Belang, partidul politic de extremă dreapta care a propus inițial interdicția, cu sprijinul organizațiilor belgiene pentru protecția animalelor. El a argumentat că „în civilizația vest-europeană, nu mai există  loc sacrificarea ritualică a animalelor”.

Lootens-Stael a declarat că teama de a fi acuzat de rasism a împiedicat organizațiile belgiene pentru drepturile animalelor să sprijine mai devreme interdicția acestei practici cu valențe religioase atât în ​​comunitățile evreiești, cât și în cele musulmane.

Când a fost întrebat despre suspiciunile că interdicția este o încălcare a libertății religioase și culturale, el a spus „există alte modalități de a-și exprima credințele religioase … Când adoptăm legislație, este pentru toată lumea”.

Deși argumentele legale împotriva sacrificiuluitradițional-religios s-au bazat pe bunăstarea animalelor, dezbaterea politică în jurul acestui subiect a fost mai largă, cu suspiciuni că extrema dreaptă l-a folosit ca pe un cal troian pentru o agendă anti-islamică. Populația musulmanilor din Belgia este de aprox. 15 ori mai mare decât comunitatea evreiască, reprezentând aproximativ 6% din totalul populației din Belgia.

Ari Mandel, proprietarul Kosher4u.eu, un furnizor european de alimente kosher din Belgia, este mai puțin preocupat de intențiile interdicției și este mai îngrijorat de rezultatele sale reale.

„Ne confruntăm cu o problemă foarte, foarte mare”, a spus el. „Aș spune că 90% din carnea din oraș este congelată, nu proaspătă. Pierdem clienți.” El a spus că doi măcelari kosher au fost deja obligați să închidă, în timp ce alții se luptă să facă față noii situații.

Brexit și pandemia au avut deja un impact asupra lanțurilor de aprovizionare kosher, iar Mandel spune că interdicția a înrăutățit o situație deja dificilă.

„Dacă vor să spună că evreii nu sunt bineveniți aici, să o spună. Ei nu spun în mod explicit că nu suntem bineveniți, dar iau măsuri pentru a ne determina să plecăm, este cu adevărat același mesaj ”, a spus el.

Metoda shechita pentru obținerea cărnii kosher presupune înjughierea rapidă a animalului ( tăierea celor patru mari vase de sânge: două artere carotide și două vene jugulare ) cu ajutorul unui cuțit performant, de către un shochet, măcelar antrenat și atestat să execute această operațiune. Prin shechita, animalul devine rapid insensibil și poate fi tranșat fără să resimtă durere. Metoda este descrisă în Vechiul Testament, în cartea Deuteronom.

foto cover news.sky.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment