Greu de crezut la prima vedere, dar acesta este adevărul: industria britanică a cărnii riscă să fie puternic avariată, din cauza creșterii prețului gazelor. Care să fie explicația? Combinatele care produc îngrășăminte pentru agricultură obțin, ca produs secundar, CO2, folosit în abatoare pentru asomarea animalelor destinate sacrificării. Uciderea în atmosferă controlată se face prin expunerea animalelor la un amestec de gaze prestabilit, fie prin plasarea animalelor într-un container sau aparat plin cu gaz, fie introducând gaz într-o încăpere, metodă folosită în cazul fermelor de păsări.

Procesorii britanici de carne riscă să rămână fără dioxid de carbon (CO2) în aproximativ cinci zile, situație care-i va determina să oprească producția. În consecință, aprovizionarea magazinelor va avea de suferit în mod drastic, au avertizat luni, 20 septembrie, reprezentanți ai sectorului, citați de Reuters.

“Membrii asociației pe care o conduc mi-au spus că mai sunt stocuri pentru 5, 10, hai maixm 15 zile”, a declarat Nick Allen, de la British Meat Processors Association, o asociație a procesatorilor de carne din Marea Britanie.

”Fără CO2, un procesator de carne nu poate funcționa. Animalele vor fi ținute în fermă. Vor cauza fermierilor probleme imense de bunăstare a animalelor, iar carnea de porc și carena de pasăre de origine britanică  vor dispărea de pe rafturi”, a avertizat Allen.

El a mai declarat că guvernul lucrează pentru a încerca să rezolve problema și ar putea să-l convingă pe producătorul de îngrășăminte CF Industries (CF.N) să-și redeschidă fabricile din Marea Britanie, închise recent ca urmare a scumpirii gazelor, dar și a electricității.

Între timp, Asociația Britanică a Băuturilor Răcoritoare a avertizat că unii producători mai dețin stocuri de CO2 doar pentru câteva zile.

Totodată, unii patroni din industria cărnii de pasăre se tem de o criză a sectorului chiar cu ocazia  Crăciunului.

Ranjit Singh Boparan, proprietarul grupului 2 Sisters Food Group, a declarat că problema CO2 este „o lovitură masivă a sectorului”, menționând că aprovizionarea cu carne de curcan pentru Crăciunul de anul acesta a fost deja compromisă, din cauza forței de muncă.

Acțiunile procesorului Cranswick (CWK.L), ale căror produse includ carne proaspătă de porc și pui, dar și cârnați gourmet, au scăzut cu 4%.

Grupul de supermarketuri online Ocado (OCDO.L) a comunicat că a redus temporar numărul de linii pe care este capabil să livreze produse din gama celor congelate. Gheața este utilizată pentru a menține produsele reci în timpul livrării, iar această gheață este obținută din CO2.

Acțiunile Ocado au scăzut cu 1,6%.

British Retail Consortium (BRC), care reprezintă comercianții cu amănuntul, inclusiv marile grupuri de supermarketuri, a declarat că lipsa de CO2 a agravat presiunile existente asupra producției și distribuției.

“… este vital ca guvernul să ia măsuri imediate pentru a acorda prioritate furnizorilor și pentru a evita întreruperile semnificative ale aprovizionării cu alimente”, a declarat Andrew Opie, directorul pentru alimentație și sustenabilitate al BRC.

Uniunea Națională a Fermierilor din Marea Britanie s-a declarat îngrijorată de lipsa de îngrășăminte și CO2, care pune presiune pe lanțurile de aprovizionare, după ce criza șoferilor de camioane a cauzat pagube semnificative sectorului agro-alimentar britanic.

Cele patru mari grupuri de supermarketuri din Marea Britanie – lider de piață Tesco (TSCO.L), Sainsbury’s (SBRY.L), Asda și Morrisons (MRW.L) au refuzat să comenteze.

foto cover @Reuters


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment