S-au oripilat unii pe la noi că, recent, Comisia Europeană a autorizat, în premieră, o insectă ca aliment, fiind vorba de viermii de făină galbeni uscați. Cum se poate așa ceva? Ce am ajuns, să ne bage viermi pe gât! Vai, ce nenorociți!

Ca de obicei, astfel de isterii sunt rezultatul unei lipse de informare și de înțelegere a situației sau tentative de manipulare. Da, există la nivel internațional o tendință de abordare a insectelor ca surse de proteine. Cercetătorii caută surse alimentare noi, ca să reducă povara uriașă pe care omul o pune pe biata planetă pentru a-și astâmpăra foamea. Autorizarea recentă face parte din această nouă paradigmă alimentară. Vor mai fi și altele.

Nicio autoritate, însă, nu bagă nimănui pe gât acești viermi uscați. UE nu este o dictatură, nici măcar gastronomică. Mănânci ce alegi să mănânci. Alții, cu siguranță, au alte opțiuni decît noi. Unii chiar vor să consume viermi de făină galbeni uscați. Pentru asta, acest nou aliment trebuie autorizat, fiindcă niciun aliment nu poate fi comercializat în spațiul european, și nici în altă parte, dacă nu este autorizat, dacă nu intră în legalitate. Nu merge că obținem noi într-un mediu de cultură niște viermi de făină și îi vindem cui dorește. Fără autorizarea la nivel european și național, o astfel de ofertă este ilegală. Or, fiind autorizată, oferta intră în circuitul economic. Cine vrea să consume o poate face cu încredere.

Dar văzând cât de oripilați sunt ai noștri, nu ne putem abține să facem două observații: 1. în comunism, după ce că era puțină, mâncarea oferită prin rețelele publice se mai întâmpla să aibă și viermi…neautorizați ( cine a mâncat la cantine își aduce aminte ) și 2. haideți să o dăm naibii de treabă, cine nu a mâncat cireșe sau mere cu ”cărniță”? A murit? S-a intoxicat? Și-a dat mațele afară de scârbă? Despre fructe, în general, spunem că dacă sunt viermănoase, înseamnă că sunt sigure pentru consum. Și mușcând noi din mărul găurit, se întâmplă ca mica viețuitoare să și scape , ireversibil, pe esofag în jos, în tubul digestiv.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment