Primăvara anului 2021 a fost vitregă pentru pomicultorii din sudul și vestul Europei. Furtunile, inclusiv de zăpadă, inundațiile și înghețul au produs daune grave livezilor din Spania, Franța, Grecia și Italia.  Aceste state sunt jucători importanți pe piața fructelor, informează freshplaza.com.

În mod special, au fost afectate culturile din Grecia și Franța. Este estimată o scădere cu 50% a producției de caise în Grecia.  În regiunile Macedonia și Tesalia aproape întreaga cultură de caise este afectată. Pomicultorii vorbesc despre al doilea cel mai rău an din 2003.

În Franța, este estimată o scădere a producției cu 43% față de 2020 și  64% față de media 2015/2019. Deși într-o măsură mai mică, Spania și Italia semnalează, de asemenea, probleme cu soiurile de piersici și caise pentru industrie.

Deși cifrele finale trebuie încă confirmate, este clar că presiunea pentru a asigura suficiente fructe pentru procesare este uriașă. Informații suplimentare vor fi puse la dispoziție pe măsură ce culturile progresează.

În această etapă, este dificil de evaluat impactul exact al vremii extreme la nivelul UE. Principalele țări producătoare se așteaptă însă la recolte scăzute, mai ales la piersici și caise.

foto pexels.com/Mark Stebnicki


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment