România ocupă locul 8 în Uniunea Europeană într-un clasament al efectivelor de suine, cu 3.834.100 porci vii în 2019, potrivit Eurostat. Din păcate, numărul porcilor vii a regresat de la un an la altul, din cauze multiple, lovitura cea mai dură încasată de sector fiind provocată de pesta porcină africană. Pentru comparație, în 2011, viețuiau în fermele românești 5.363.800 de exemplare, în acealași an situându-ne tot pe locul 8 în UE, dar să ținem cont că în clasament se afla și Marea Britanie, care a părăsit între timp spațiul comunitar.

Săptămânal, sunt tranșați în România câteva zeci de mii de porci. De pildă, în săptămâna 18 – 24 ianuarie 2021, au fost evaluate 65.037 carcase, cu greutatea caldă între 50 și 120 kg. Din acestea, 2320 ( 3,57% ) au provenit din comerțul intracomunitar, potrivit datelor furnizate de Comisia pentru Clasificarea Carcaselor.
Dar să ne raportăm tot la anul 2019, pentru care avem mai multe date. În anul acela, au fost clasificate 4.002.691 de carcase. Din acestea, 210.586 ( 5,26% ) de caracase au provenit din spațiul comunitar.

România însă importă cantități semnificative și de carnea macră, fie proaspătă, fie refrigerată sau congelată. Potrivit FAOSTAT, cantitatea importată a fost în 2019 de 157.597 tone. Adică, 157.597.000 kg, care împărțite la o greutate medie de 85 kg, ar echivala cu 1.854.082 porci vii importați. Aproape 50% din producția internă abatorizată. Procentul crește dacă adăugăm și pe cele 210.586 carcase din import și produsele finite ( mezeluri ) importate.

Cam acestea ar fi datele statistice. La acestea se adaugă și porcii din gospodăriile populației care nu intră în circuitul comercial. Datele furnizate de Comisia pentru Clasificarea Carcaselor sunt colectate exclusiv din circuitul comercial oficial: ferme, abatoare, lanțuri comerciale.

Desigur, procentul de peste 50% reprezentat de importuri este interpretat ca un dezastru de presa din România. Titlurile articolelor care abordează acest subiect sunt de-a dreptul cataclismice și livrate în cheie anti-europeană: ”am ajuns piața de desfacere a unor țări membre”. Desigur, autorii acestor articole nu văd și celălalt aspect: oferta diversă de carne la raft, consumatorii au de unde alege, orientându-se după cel mai bun raport calitate-preț. Propaganda lucrează și aici destul de eficient: carnea din import e slabă calitativ față de cea produsă în țară, deși crescătoriile din România utilizează aceeași hrană precum crescătorii din celelalte state europene.

Și acum teza veritabil propagandistică: procesatorii de azi produc mezeluri utilizând numai cărnuri inferioare sau alte materii prime cum ar fi oasele, sângele și cartilagiile. Toate acestea amestecate cu săruri și cu substanțe chimice periculoase pentru sănătatatea umană. Pe scurt, mezelurile produse de procesatorii din România sunt de slabă calitate și chiar periculoase și reprezintă un mod de lucru provenit din Vest. Deci, pe scurt, UE ne-a adus mâncare proastă, spre deosebire de mezelurile și preparatele din ceaușism care erau net superioare, adică ”aveau carne”.

Desigur, nu ne-am propus să apărăm industria de procesare a cărnii de porc. Ar trebui să o facă singură, deși nu am prea văzut reacții la tezele propagandistice care zburdă vesele prin media. Vrem numai să semnalăm fractura logică: pe de o parte propaganda deplânge faptul că importăm masiv carne de porc, pe de altă parte acuză că procesarea, organziată după principii europene, produce mezeluri ”fără carne”, din înlocuitori dăunători sănătății umane. Unde ajung atunci cantitățile uriașe de carne importate, care se adaugă producției interne? În ce sunt transformate cele 6.000.000 de carcase de porc clasificate anual în România? Numai în fleici pentru grătar, în sarmale și mititeii cârciumilor șoferești?

Sunt întrebări retorice, desigur. ”Mezeluri fără carne” e numai o teză propagandistică. Ajunsă în mintea celor care acuză cu același aplomb importurile masive de porc produce fractura logică semnalată mai sus. Dar această fractură nu este resimțită de cei care îi sunt gazde. Nu cred că au vreo problemă nici cu fractura comportamentală: când merg în hypermarket, nu ezită să cumpere mezeluri, dar, firește, ți-ar răspunde, ”noi le alegem pe cele cu carne”.

foto clean-smoke-coalition.eu


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment