Producția de banane, cel mai comercializat fruct pe piața internațională, a ajuns în 2019, în India, la 30,5 milioane de tone, 26,02% din producția globală. Pe locul doi se află China, 11.655.700 t, și pe locul trei, Indonezia, cu 7.280.659 t.

Deși produce o cantitate uriașă de banane, India exportă cantități mici, mare parte a producției fiind consumată de piața internă. Exporturile, care au fost de numai 173.804 t, în 2019, ajung cu precădere în Orientul Mijlociu. Deși sunt gustoase și dulci, bananele din India nu ajung pe piața europeană.

Un antreprenor ital-indian, Leonardo Kabir Chabra, a explicat pentru siteul freshplaza.com, că un motiv ar lipsei acestui produs agricol pe piața din Uniunea Europeană ar fi modul lor de cultivare: producția este obținută pe suprafețe mici, de maximum șapte hectare, întrucât, pentru a-i proteja pe micii fermieri, statul indian nu permite cumpărarea unei suprafețe mai mari. Mai mult, companiile, în anumite zone, nici nu au dreptul să cumpere teren agricol. Astfel că nu există premisele contractării unor cantități mari, așa cum cer rețelele de retail. Un alt motiv ar fi că fermierii indieni nu folosesc îngrășeminte chimice și produse de protecție a plantelor, ca să obțină fructe la standardele comerciale cerute de rețelele comerciale.

Logistica este un alt obstacol. “Bananele indiene sunt mai gustoase și mai dulci decât cele exportate în prezent în Europa, ceea ce înseamnă că se coc mai devreme și nu pot rezista decât la transport pe distanțe scurte, cu monitorizare constantă între recoltare și încărcare. Lanțul de frig nu trebuie întrerupt, iar nivelurile de umiditate trebuie să fie optime. Acest proces sofisticat descurajează exportatorii locali să trimită fructele în Europa “, a mai declarat Kabir Chabra.

Acesta s-a asociat cu un antreprenor italian, Marco Fiore, și au decis să producă banane indiene pentru piețele europene. Ei susțin că bananele cultivate de ei în India au un aspect similar cu cele existente pe piața europeană, dar sunt mai gustoase decât acestea și fără reziduuri de pesticide.

“Am observat plantele, am studiat solul, descoperit echilibrul proceselor biologice și chimice dintre plante și mediul înconjurător, dar și ciclul de viață al insectelor dăunătoare și al celor utile în ecosistemul local. Am creat un habitat favorabil insectelor utile și am consolidat un proces pentru a produce banane care sunt atrăgătoare pentru consumatorii europeni și care conțin toți nutrienții furnizați de sol și de îngrășăminte organice ” susțin cei doi antreprenori agricoli.

Deja, în 10 februarie 2021, a sosit în Italia primul container cu banane indiene.

În 2019, Uniunea Europeană, incluzând și Marea Britanie, a importat 6.510.000 t de banane, fiind cea mai importantă piață de pe planetă. Principalii furnizori sunt câteva state din America Latină și din Africa.

foto pexels.com

Citește și ”Piața bananelor: europenii au crescut consumul cu peste un milion de tone în ultimii zece ani”.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment