Cuprul este un micronutrient esențial pentru toate ființele vii, inclusiv pentru oameni. Prea mult sau prea puțin cupru în dietă poate duce la probleme de sănătate. Este prezent în mod natural în multe alimente și, de asemenea, intră în lanțul alimentar prin utilizarea sa în pesticide organice și convenționale, furaje și aditivi alimentari și ca nutrient în alimente fortificate și suplimente alimentare.

Doza zilnică acceptabilă (DZA) pentru cupru din toate sursele din alimente va fi redusă de la 0,15 mg/kg greutate corporală (pc) la 0,07 mg/kg greutate corporală, pe baza unei evaluări actualizate a dovezilor științifice. Proiectul de aviz științific al EFSA privind cuprul din alimente este deschis pentru comentarii până la 1 august 2022.

Comitetul științific al EFSA a fost rugat să revizuiască DZA pentru cuprul utilizat în diferite alimente, în conformitate cu abordarea EFSA din 2021, pentru stabilirea valorilor orientative, pentru substanțele care sunt atât nutrienți, cât și produse reglementate. Doza Zilnică Acceptabilă a fost stabilită pe baza unor date privind reținerea cuprului în ficatul consumatorilor adulți. 

În plus față de revizuirea dozei zilnice acceptabile, oamenii de știință au evaluat pentru prima dată expunerea consumatorilor la cuprul total din toate sursele din dietă. În populația generală, expunerea nu depășește această DZA, dar din cauza unor incertitudini, aceasta poate fi subestimată pentru unele subpopulații de consumatori obișnuiți de alimente cu conținut mai mare de cupru.

Aporturile pentru grupurile de vârstă mai mici depășesc noua DZA, dar experții au concluzionat că acest lucru nu ar reprezenta un risc al toxicității cuprului asupra sănătății. Copiii mici au nevoie de mai mult cupru pentru dezvoltare și îl folosesc cu o rată mai mare decât adulții. Prin urmare, cuprul este mai puțin probabil să fie reținut în ficatul unui copil.

Odată finalizată, noua DZA va fi aplicabilă în ceea ce privește pesticidele, aditivii pentru hrana animalelor și aditivii alimentari, iar nivelul maxim admis pentru cupru, ca micronutrient, va fi actualizat. În consecință, industria produselor pentru protecția plantelor va trebui să țină cont de noile reglementări și să producă pesticide cu un nivel mai redus de cupru. Totodată, produsele agroalimentare care vor conține reziduuri de pesticide cu cupru mai mari decât nivelul maxim admis, mai mic în urma noilor decizii EFSA, vor fi considerate neconforme.

cover foto EFSA


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment