Citim deseori pe rețelele de socializare mesaje potrivit cărora alimentele în comunism erau ”curate”, sănătoase, spre desosebire de alimentele de azi, considerate de unii politicieni și de suporterii lor ”otrăvuri”. Lăsăm deoparte faptul că alimentarele erau spre finalul anilor 80 din ce în ce mai goale și românii se sculau cu noaptea în cap ca să mai prindă așa-numiții ”adidași de porc”, dar iată că potrivit unor dezvăluiri ale unui istoric român, mezelurile produse în timpul regimului ceaușist, acele mezeluri care ajungeau în magazinele românești, erau aditivate din plin cu substanțe radioactive! Efectul? Rata cazurilor de cancer a crescut vertiginos spre finalul deceniului 8.

O ingineră chimistă a descoperit în 1984 că un adeziv „alimentar”, folosit pe scară largă în mâncarea din magazine, era radioactiv. Autoritățile comuniste nu au eliminat produsul toxic, ci au mușamalizat problema” notează publicația newsweek.ro, care preia o dezvăluire postată de istoricul român Mihai Demetriade pe pagina sa de facebook.

Suntem la începutul lunii decembrie 1984.
La o sucursală din Ploiești a Inspectoratului General de Stat pentru Controlul Calității Mărfurilor, o ingineră chimistă tocmai făcea o descoperire dintre cele mai grave.
Vasile Marilena, căci despre ea este vorba, a avut curiozitatea să verifice ce conțineau 49 de probe luate din preparatele din carne care se comercializau în București și Ploiești (salamuri, mezeluri, parizer etc.).
Descoperirea a fost atât de gravă încât, peste câteva zile de numele ei aveau să afle de la Emil Macri (șeful Direcției a II-a a DSS), Iulian Vlad (adjunctul ministrului de Interne), până la Postelnicu și Ceaușescu.
Pentru a reduce importurile de adjuvanți alimentari, pe fondul politicii generale de reducere a cheltuielilor valutare, oficialii români au luat decizia în 1982 ca în fabricarea mezelurilor să folosească un adeziv „alimentar” produs de Combinatul de Îngrășăminte Chimice Valea Călugărească. Era vorba de fosfoliant”, dezvăluie Mihai Demetriade.
( … )

Afacerea a fost integral mușamalizată. Nu au existat răspunderi și vinovați. Nimeni nu a aflat despre asta în presă. Adevărul, transformat în folclor urban, a fost septizat prin umor și nepăsare. Urmele totalitare se văd însă în statisticile incidenței cancerului, o boală care a explodat în ultimul deceniu comunist”, mai notează istoricul.

Citește textul integral AICI.

foto: pexels.com/luis quintero


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment