Cucerirea piețelor terțe ( cele din afara Uniunii Europene ) este un deziderat al fiecărui stat membru, întrucât influențează pozitiv balanța comercială. România vinde pe aceste piețe cu precădere cereale și animale vii. După vizita delegației românești sunt șanse uriașe ca țara noastră să sporească comerțul agro-alimentar cu Emiratele Arabe Unite.

Carne de vită

România a exportat anul trecut, pe piețele terțe, aprox. 60.000 de tone de carne de vită ( animale vii, carne refrigerată, congelată, afumată, sărată, organe, etc. ). În EAU nu a vândut, anul trecut, nici măcar o tonă. În 2020, abia a ajuns acolo o tonă de carne de vită, probabil doi tauri, de 500 kg fiecare. Cu o politică inteligentă în zona exporturilor către țările terțe, România ar putea livra până la sfârșitul anului către EAU măcar 3 tone de carne de vită, ceea ce ar însemna o triplare a cantității din 2021. Creștere de 300%!

Carne de pasăre

Țara noastră a vândut pe piețele terțe, anul trecut, 22.085 t carne de pui, un record în utlimii 15 ani. În EAU nu a ajuns însă niciun kilogram, deși în 2019 am vândut în această țară 54 t de carne de pui. Un plan strategic bine ticuluit de către autoritățile noastre centrale ar putea stimula comerțul cu carne de pui, astfel încât, într-un viitor apropiat, să vindem țării arabe măcar 5 t. Ar fi o relansare a comerțului cu un astfel de produs, ținând cont că în ultimii doi ani cantitatea a fost zero.

Carne de oaie

România este cel mai mare exportator de ovine din U.E. Clienții noștri sunt țările arabe și Israel. Anul trecut am atins un record al ultimilor 15 ani: 73.714 t vândute pe piețele terțe. În EAU au ajuns 47 de tone. Vârful a fost atins în 2019: 440 t. O politică de promovare abilă a calității cărnii de oaie din Carpații noștri i-ar putea convinge pe clienții din EAU să crească cererea, astfel încât să cumpere vreo 120 de t. Ar fi cert o triplare a cantității livrate anul trecut.

Produse lactate

Din 22.221 t de produse lactate vândute anul trecut pe piețele terțe, nici măcar o tonă nu a ajuns în EAU. Ultima bravură a fost înregistrată în 2019, când am vândut acolo 6 t. Să sperăm că în urma vizitei delegației guvernamentale de la București, țara arabă va cere măcar 18 t de produse lactate din România, ceea ce ar însemna o triplare a cantității din 2019.

Cereale

Suntem campionii exportului de cereale din U.E. Din iulie până în martei am vândut deja 11.000.000 t, depășind recordul din 2019/2020. În EAU au ajuns 177.228 t. Potențialul este mare și piața EAU ar putea absorbi măcar 600.000 t de cereale, dacă Bucureștiul a pledat acolo cauza grânelor românești.

Sunt așadar premise certe ca după vizita delegației guvernamentale românești la Abu Dhabi comerțul agro-alimentar cu această țară să se animeze și să atingă niveluri fără precedent. De pildă, ar fi de ajuns livrarea a numai nouă-zece tauri, ca exportul de carne de vită să cunoască un boom exprimat în sute de procente.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment