Virusul ToBRV ( virusul fructelor brun rugozate de tomate ) face ravagii în Italia, Olanda și Belgia. Producătorii de tomate din Olanda au înregistrat 29 de focare, iar cei din  Belgia , 12 focare.  Din cauza distrugerilor, ei s-au reorientat către alte specii de legume, cum ar fi castravetele și dovlecelul, notează publicația freshplaza.com.

ToBRV este activ și în fermele de tomate din Italia. Publicația hortidaily.com informează că din cauza acestui virus, producătorii de răsaduri au redus oferta cu 50% sau chiar 70%, pentru soiurile cultivate în sere în timpul lunilor de iarnă.

Cultivatorii de tomate spanioli se confruntă și cu atacuri ale insectei Tuta absoluta, care lovește în Almeria, polul legumiculturii spaniole. Acestor atacuri li se adaugă și alți factori negativi, cum ar fi costuri de producție ridicate și concurența mărfurilor mai ieftine sosite din Maroc, fapt care duce la o scădere estimativă a suprafeței cultivate cu tomate cu 3%, din cele 8400 ha. Spania înregistrează în ultimii ani o reducere a suprafeței totale cultivate cu roșii pentru consum: 22.100 ha în 2020, 23.300 ha în 2019, 25.000 ha, în 2018, 26.200 ha în 2017.

Italia, în 2020, a crescut ușor suprafața cultivată, de la 17.300 ha, la 17.400 ha. În 2015, a atins un vârf de 25.500 ha. Olanda își menține constantă suprafața națională: în jur de 1800 ha pe an.

Creșterea prețurilor la energie crează probleme majore fermierilor din Olanda și Belgia care, în timpul iernii, cultivă roșii în sere cu lumină artificială de tip LED. Instalațiile de iluminat sunt deja funcționale, contoarele înregistrează consumul. Obligați să achite un preț mai mare pentru energie, producătorii vor crește la rândul lor prețurile în piață, pentru a-și acoperi costurile de producție, dar acest fapt nu garantează succes în vânzări. În consecință, unii fermieri au ales să reducă consumul de gaz și electricitate ( reducând astfel și ritmul de creștere a plantelor ) sau să stingă lumina în sere, așteptând o scădere a prețurilor la energie.

Necazurile legumicultorilor olandezi au dus la o scădere a volumului de marfă livrată pe piața germană. Spaniolii au prins momentul și au săltat oferta, dar, ce să vezi? Din cauza temperaturilor scăzute, consumatorii germani nu mai au apetit mare pentru tomate, ingredientul ideal în sezonul cald pentru o salată de vară reușită. Așa că piața germană e plină cu tomate spaniole pe care nemții nu se înghesuie să le cumpere. Valul 5 al pandemiei Covid-19 îi ține pe clienți în case, un motiv în plus ca vânzările să nu meargă strună.

Prețul tomatelor la nivelul Uniunii Europene a fost în octombrie de 154 euro/100 kg. În Spania, 127 euro/100 kg. În Franța 194 euro/100 kg. În Italia 180 euro/100 kg și în Olanda 124 euro/100 kg.

Cel mai mare producător european a fost în 2020, Italia, cu aproape 6.300.000 t, urmată de Spania, cu aprox. 4.300.000 t. În graficul prezentat de Observatorul european al pieței tomatelor este observabilă o scădere a producție de roșii spaniole cu aprox. 700.000 t, față de 2019.

Producția de tomate în România a fost în 2020 de 441.000 tone. Roșiile românești sunt cele mai ieftine din Uniunea Europeană, media sezonului 2021 fiind 59,48 euro/100 kg. Fermierii români au cultivat în 2020 o suprafață totală de 23.500 ha. În 2019, 23.800 ha, în 2018, 23.000 ha, în 2017, 22.200 ha, în 2016, 22.700 ha. Vârful a fost atins, în utlimii zece ani, în 2011, 31.600 ha.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment