Ferma lui Piotr Kociszewski, care face parte din grupul VegaPOL, are un complex de sere de 6 hectare, dintre care aproximativ 2 hectare sunt echipate cu un sistem de iluminare suplimentară cu LED cu o putere de până la 260 µmol / s / mp. Acesta este primul proiect de această dimensiune cu un sistem de iluminare suplimentar atât de puternic într-o seră pentru cultivarea roșiilor roz, nu numai în Polonia, ci în întreaga Europă Centrală, scrie siteul freshplaza.com.

VegaPOL-Kociszewski folosește o soluție de expunere 100% LED, fiecare furnizând 260 µmol / s / mp. Această performanță ridicată permite cultivarea intensivă a roșiilor în lunile de iarnă, în ciuda lipsei de lumină naturală. Acest proiect urmează tendința globală de maximizare a cantității de lumină pe mp de suprafață cultivată.  Lumina naturală în serele din Estul Europei este de aproximativ 200 µmol / s / mp, dar în Polonia este adesea mai scăzută.

Complexul de sera a fost construit în 1998 și Piotr Kociszewski continuă acum tradiția familiei. El se concentrează acum numai pe cultivarea roșiilor roz, care este acum posibilă prin inovații tehnologice, cum ar fi iluminatul cu LED-uri și sticla difuză, care susțin obiectivele dezvoltării durabile în horticultură.

Piotr Kociszewski / Image: Signify

„Proiectul cu LED 100% pe scară largă în sera noastră a fost un succes”, spune Kociszewski. „Specialiștii ne-au ajutat cu cunoștințele lor extinse despre cultivarea roșiilor sub iluminat cu LED. Acest lucru a fost foarte important pentru noi, mai ales că instalația noastră va deveni prima instalație 100% LED de această dimensiune din Polonia, cu o putere de 260 µmol / s / mp. Scopul nostru este să folosim doar metode de creștere care fac ca roșiile pe care le vindem să fie sănătoase, fără aditivi chimici și crescute în cel mai durabil mod. “

“Consumatorii de astăzi sunt din ce în ce mai conștienți de sustenabilitatea cultivării roșiilor, iar acest lucru duce la o valoare comercială mai mare pentru companiile care cultivă roșii sub iluminare cu LED”, a declarat Maciej Król, Horti LED Business Development Manager CEE la Signify. „Suntem foarte mulțumiți că, după primele mici încercări, Piotr Kociszewski a decis să aleagă o soluție LED la scară largă în 2019 și aproape că a dublat suprafața de instalare a LED-urilor în acest sezon la un total de aproape 2 ha.”

În Polonia, cultivarea pe tot parcursul anului a roșiilor într-o seră este posibilă numai cu iluminare artificială. În majoritatea cazurilor, se folosesc luminile Son-T, dar nu sunt foarte eficiente în ceea ce privește consumul de energie. Alternativa sunt tehnologiile horticole moderne bazate pe iluminarea cu LED-uri. Aceste soluții oferă până la 50% economii de energie în comparație cu Son-T, făcându-le mult mai ecologice. De asemenea, iluminatul cu LED-uri emite mult mai puțină căldură decât Son-T, astfel încât sera nu se supraîncălzește și clima din interior este optimizată. Este cel mai ecologic mod de cultivare a roșiilor pe tot parcursul anului, disponibil în prezent.

foto cover: seră iluminată cu sistem LED în Olanda/ sursa freshplaza.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment