Cu 162.010 ha lucrate anul acesta, România se află în topul țărilor europene cu cele mai mari suprafețe destinate culturii cartofului, pe primul loc situându-se Germania ( 258.300 ha ) și pe locul doi Polonia ( 235.830 ha ). La nivelul Uniunii Europene, anul acesta, au fost cultivate 1.422.890 ha, cu precizarea că datele din unele state membre sunt provizorii sau estimative.

Suprafața totală cultivată în România a scăzut însă față de anul trecut cu 12.980 ha. La nivelul uniunii, suprafața totală a scăzut cu 113.500 ha. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Franța, de la 214.500 ha la 154.000 ha, adică 60.500 ha, fapt care a permis României să urce pe locul 3.

Și în Germania a scăzut suprafața totală, de la 273.500 ha la 258.300 ha, o diferență de 15.200 ha.

În 2019, România a obținut o cantitate totală de 2.626.788 tone, iar în 2020, producția a fost 2.697.733 t, potrivit INS.

Anul trecut, România a ocupat locul șapte în U.E, în ce privește producția totală.  Germania este cel mai mare producător de cartofi din UE fiind responsabilă pentru 21,2% din producţia totală, urmată de Polonia (16,4%), Franţa (15,7%), Ţările de Jos (12,7%), Belgia (7,2%), Danemarca (5%) şi România (4,9%).

Pentru 2021 nu exsită încă date disponibile privind producția de cartofi.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment