Mâncarea stârnește controverse. Lantulalimentar.ro le-a identificat pe cele mai importante, la nivel național și global:

1.carne albă ( pui, pește ) vs carne roșie ( vită, porc, oaie ); carnea albă este mai dietetică decât carnea roșie, pe care unii nutriționiști o consideră cancerigenă; rezultatele cercetărilor sunt controversate.

2. alimente de origine vegetală vs. alimente de origine animală; numărul consumatorilor la nivel mondial care renunță la alimente de origine animală este în creștere; pe de altă parte, consumul de carne rămâne ridicat în țările dezvoltate și crește în țările emergente; industria alimentelor inovative de origine vegetală este în expansiune.

3. carne obținută în laborator vs carne obținută prin abatorizarea animalelor; carnea obținută în laborator nu este artificială, întrucât este dezvoltată, industrial, din celule stem prelevate de la animale vii; sectorul este în dezvoltare și rezultatele deja aplicate în restaurante din estul Asiei; pe de altă parte, preferința pentru carnea obținută prin tranșarea animalelor rămâne puternică.

4. alimente ecologice vs. alimente obținute din agricultura convențională; piața europeană a produselor ecologice a depășit 40.000.000.000 euro; instituțiile europene intenționează să convertească la agri eco 25% din terenurile statelor membre; publicul majoritar rămâne însă dezinteresat de produsele eco; analiștii estimează însă că piața eco va crește;

5. produse alimentare tradiționale vs.produse alimentare de serie; prima categorie rămâne însă una de nișă, în timp ce produsele alimentare obținute pe cale industrială domină piața;

6. hrană produsă în gospodăria proprie vs, hrană din afara gospodăriei; aici funționează principiul ”eu și restul”; sunt săteni care reușesc să își asigure o anumită autarhie alimentară;

7. hrană de la gospodari vs. hrană din hypermarket; controversa este de obicei purtată în termeni naționaliști: țăranii români vs străini, ignorându-se faptul că marfa multor fermieri români est evândută în hypermarketuri; controversa 7 comunică cu controversa 4: unii consideră că țăranii români vând marfă alimentară ecologică, deși aceștia nu sunt certificați în agri eco;

Răspunsurile la aceste controverse determină poziții și atitudini ideologice și devoalează interese ale unor actori economici, de diferite categorii. Un mic fermier fără acces în hypermarket va susține că marfa sa este eco, bio, românească ( eticheta națională este folosită automat ca un criteriu de valoare ), preferabilă celei ”străine”, din hypermarketuri.

Un consumator vegan va susține despre carne, roșie sau albă, că este periculoasă pentru sănătate, în timp ce un consumator de carne obținută în laborator va susține că în felul acesta susține restrângerea sectorului zootehnic, responsabil pentru o parte din emisiile de gaze cu efect de seră. Un consmator de produse certificate eco susține că în felul acesta încurajează dezvoltarea agri eco și, în consecință, scăderea utilizării pesticidelor, dăunătoare sănătății și mediului înconjurător.

Răspunsurile la aceste controverse se regăsesc chiar în politica unor state sau uniuni de state.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment