În timp ce în România s-a format un curent de opinie ostil produselor agroalimentare provenite din afara țării, acestea fiind considerate de proastă calitate sau chiar periculoase pentru sănătatea noastră, în Germania pare să nu existe o astfel de atitudine. Cel puțin așa a declarat Olga Hungar, director regional DLG pentru Europa de Est, prezentă la târgul Agraria, organizat recent în comuna Jucu, din județul Cluj, de DLG România.

Organizator și oaspete în același timp, Olga Hungar a vizitat toate standurile de la Agraria și a discutat cu numeroși reprezentanți ai asociațiilor fermierilor din România, conversațiile fiind traduse de Dorothea Kundi, translator profesionist, cu experiență în zona relațiilor româno-germane din domeniul agroalimentar.

”Cetățeanul german are încredere în produsele alimentare pe care le găsește la raft, iar noi, DLG, dar și alte entități, contribuim la această încredere, făcând teste la diferite alimente, pentru a stabili calitatea lor. Bineînțeles că e mult de lucru, iar testele costă foarte mulți bani. Pe de altă parte, da, există și în Germania o promovare a produselor agroalimentare locale și regionale, dar mai mult din considerente legate de mediul înconjutor. Dacă consumi produse locale sau regionale și nu din import, nu încurajezi transportul acestora de la mari distanțe, ceea ce presupune poluare. Există și la noi această ideologie a consumului de produse locale sau regionale, dar consumatorii germani nu au ceva împotriva produselor agroalimentare din afara țării”, a spus Olga Hungar.

Olga Hungar, director regional DLG pentru Europa de Est

Lantulalimentar.ro semnalează că mesajele anti-alimente din import, în România, nu fac diferența între produse din țări membre UE și din afara UE. Or, testele oficiale au arătat că produsele din afara UE ( fructe, legume ) au conținut deseori reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis, în timp de produsele din state membre au conținut reziduuri de pesticide sub nivelul maxim admis.

Totodată, lantulalimentar.ro a notează că Germania este țara europeană cu cel mai mare deficit comercial în domeniul produselor agroalimentare, fiind cel mai mare importator de alimente de pe continentul nostru.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment