Abundant Robotics, o companie americană, câștigase în ultimii ani un oarecare avans față de concurenți, dar, subit, anul acesta, în iunie, a anunțat public ieșirea din joc: a scos la vânzare toate activele și proprietățile sale intelectuale. Firma, înființată în 2016, a reușit să creeze un prototip de robot capabil să culeagă mere cu ajutorul unui sistem bazat pe utilizarea vacuumului. Practic, robotul a reușit să aspire fructul copt, identificat cu ajutorul unui sistem senzorial complex.

Abundant Robotics reușise să încheie un contract de asociere cu unul dintre cei mai mari producători de mere din Noua Zeelandă, T&G Global, pentru efectuarea testelor într-o fermă comercială. Robotul a fost capabil să culeagă între 50-90% din recolta de mere de pe o anumită suprafață. O serie de teste a fost efectuată și în SUA, în ferme mai mici. Eșecul companiei pare să fie unul de ordin financiar: nu a reușit să strângă suficiente fonduri pentru definitivarea proiectului, deși dispusese deja de 12.000.000 dolari, potrivit therobotreport.com.

În 9 septembrie 2021, Abundant Robotics a postat pe youtube un scurt clip cu robotul filmat în ferma din Noua Zeelandă:

Abandonul anunțat de Abundant Robotics a lăsat culoarul liber pentru alți câțiva competitori. Olanda participă la rândul său la această cursă.

Compania Munckhof Fruit Tech Innovators a prezentat recent la o emisiune TV un prototip de robot numit TOGETHER care culege mere, anunță farmweekly.com. Acest prototip ar fi chiar al doilea de acest gen produs de companie. Robotul a fost testat recent la o fermă experimentală olandeză. Vezi mai jos robotul TOGETHER:

“Există o cantitate extraordinară de cunoștințe pe piață, dar va dura mult timp, între 3-5 ani, până când va fi scos pe piață, la dispoziția fermierilor. Asta cu condiția să existe fonduri suficiente pentru aceasta. O companie mică cum e a noastră nu poate scoate acest lucru de la sine ” a spus un reprezentant al firmei olandeze.

Munckhof Fruit Tech Innovators și Organizația Olandei Fruit Growers (NFO) fac parte dintr-un proiect numit The Next Fruit 4.0. Aceasta implică o colaborare internațională pentru a grăbi dezvoltarea tehnologică în sectorul fructelor.

În competiție se mai află și FFRobotics (Israel), Ripe Robotics (Australia) și Tevel (Israel). Tevel a câștigat un premiu de inovare în domeniul roboticii RBR50 2021, acordat de publicația Robotics Business Review, pentru o dronă care folosește senzori vizuali și un braț atașat pentru a culege fructe coapte. Vezi mai jos drona concepută de Tevel:

În Australia, sunt se pare două proiecte în desfășurare: unul al companiei Ripe Robotics, altul al unei universități. Cercetătorii de la Departamentul de inginerie mecanică și aerospațială al Universității Monash din Australia au creat prototipul unui robot care folosește un mixaj de camere și algoritmi de învățare profundă pentru a scana pomii unei livezi și a detecta merele.

„Robotul apucă merele cu un dispozitiv de prindere special conceput, alimentat pneumatic, moale, cu patru degete acționate independent și un sistem de aspirație care prinde și extrage merele în mod eficient, reducând în același timp deteriorarea fructelor și a pomului în sine”, spune dr. Chao Chen, care a condus cercetările.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment