Două racile, suprapuse, afectează sectorul agroalimentar din Marea Britanie: Brexitul și pandemia Covid-19. Din cauza acestora, numărul șoferilor de camioane a scăzut vertiginos, iar lucrătorii din rețelele de retail și din sectorul HoReCa s-au împuținat alarmant. Practic, fermierii și patronii firmelor de transport și de restaurante nu mai dispun de forța de muncă necesară.

Efectele în piață sunt dezastruoase și produc panică în rândul consumatorilor, care se întreabă dacă vor avea pe masa de Crăciun bunătățile de care s-au bucurat până acum. Situația critică și neliniștile publice i-au determinat pe parlamentarii scoțieni să invite la audieri reprezentanți ai sectorului agro-alimnentar din Scoția, pentru a afla de la ei care sunt perspectivele aprovizionării de Crăciun cu alimentele dorite de toată lumea, anunță publicația dailyrecord.co.uk

Toți cei chestionați au semnalat criza gravă a forței de muncă și efectele acestei lipse asupra producției agricole și a lanțurilor alimentare.

David Michie, de la National Farmers Union of Scotland, a exemplificat:

unul dintre membrii noștri nu a putut să furnizeze conopidă și broccoli pentru a fi congelate, la sfârșitul lunii august, aproximativ două milioane și jumătate de căpățâni de broccoli și un milion și jumătate de căpățâni de conopidă tocmai au fost aruncate. Fără costul ambalajului, costul de producție a fost 1,1 milioane de lire sterline, o sumă uriașă pierdută din cauza crizei forței de muncă”.

Furnizorii agricoli se confruntă, de asemenea, cu „costuri fără precedent” pentru îngrășăminte, combustibil și furaje, a spus Michie.

El le-a spus parlamentarilor: „La nivel global, toată lumea se confruntă cu costuri în creștere, dar din cauza politicii de migrație, costurile cu forța de muncă sunt mult mai mari pentru membrii noștri. Deci, afinele din Peru sunt transportate la supermarketuri în loc de afine din Aberdeenshire, fiindcă este mai ieftin să aduci cu avionul fructe din Peru decât să le culegi din fermele noastre din Aberdeenshire”.

Cu toate acestea, reprezentanții sectorului agroalimentar scoțian i-au asigurat pe parlamentarii regionali că bunurile de Crăciun vor fi livrate consumatorilor scoțieni în această iarnă, în ciuda penuriei de forță de muncă din industria transporturilor și din sectorul alimentar.

Deputaților din comisia de afaceri a Scottish Commons li s-a spus că fluxul de mărfuri înainte de Crăciun va fi menținut.

Martin Reid, directorul Scoției, Road Transport Association, le-a spus parlamentarilor: „Aprovizionarea pentru Crăciun va fi asigruată. Pe de altă parte, s-ar putea să nu obții absolut tot ce îți dorești, absolut tot timpul.”

Stephen Montgomery, președintele Scottish Hospitality Group, a declarat că restaurantele și barurile au încă un număr mare de posturi vacante, în ciuda încheierii blocajelor și concediilor și că mulți patroni sunt reticență să investească din cauza incertitudinii continue.

foto cover dailyrecord.co.uk


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment