Autoritățile australiene au declarat război consumului de zahăr, instituind în acest scop un sistem de etichetare numit Health Star Ratings, în baza căruia produsele agroalimentare care nu conțin zahăr primesc cinci stele, fiind promovate ca fiind cele mai sănătoase, în timp ce produsele cu cel mai ridicat conținut de zahăr primesc o stea, mesajul transmis consumatorului fiind acela că alimentele respective sunt dăunătoare sănătății, notează siteul freshplaza.com.

Campania guvernamentală împotriva zahărului, prin adoptarea noilor criterii de promovare și etichetare a produselor agroalimentare, a dus la situația în care băuturile procesate, dar fără zahăr, cum este Cola, sunt prezentate ca fiind mai sănătoase decât sucurile naturale din fructe.
Instituția guvernamentală care reglementează sectorul agroalimentar a adoptat anumite modificări ale sistemului Health Star Rating ( HSR ), prin care toate sucurile naturale din fructe primesc două stele și jumătate, în timp ce unor băuturi răcoritoare obținute pe cale industrială le-au fost acordate trei stele și jumătate. Cola fără zahăr primește cinci stele!

Firește, asociațiile de pomicultori și producătorii de sucuri naturale ay reacționat vehement, cerându-le operatorilor economici să boicoteze noul sistem de etichetare impus de autorități. Totodată, marile asociații ale fermierilor și producătorilor de sucuri naturale, APAL și Citrus Australia, au cerut autorităților să reconsidere evaluarea și să ia în seamă și alte proprietăți ale sucurilor naturale, cum ar fi conținutul de vitamine, benefic pentru sănătate.

„Faptul că promovează produse foarte procesate în defavoarea produselor proaspete este ceva ce nu putem înțelege. Noul sistem de promovare și etichetare va submina întregul sector al produselor și al sucurilor proaspete. Pentru noi e lipsit de sens ce se întâmplă. Autoritățile spun că este în regulă să bei Cola fără zahăr, dar dacă iei un măr sau o portocală și faci suc, ratingul acestuia scade la 2,5 stele. În principiu, ei spun că este mai sănătos să bei Cola fără zahăr, decât suc proaspăt din portocale sau din mere”, a declarat Jeremy Griffith, responsabil cu relația cu guvernul în cadrul APAL.

Federația Națională a Fermierilor (NFF) a redactat și înaintat o petiție cerând stabilirea unui rating mai corect pentru sucurile naturale australiene, fapt care i-ar ajuta pe pomicultori. Aceștia sunt sfătuiți să nu utilizeze etichetele prin care fructele lor sunt declasate la două stele și jumătate.

„Sfatul nostru pentru pomicultori ar fi să se gândească în mod serios dacă să mai aibă încredere în sistemul Health Star Rating, deoarece noi credem că și-a pierdut sensul. Eu cred că cel mai important lucru ar fi ca etichetele să ofere informații despre nutrienții produsului. Modul acesta simplist cu acordarea unor stele nu este funcțional și, de fapt, a eșuat în mod dezamăgitor”, a mai spus Griffith. El susține că sistemul de evaluare ar trebui să vizeze mai mult controlul alimentelor și băuturilor foarte procesate cu cantități mari de zahăr adăugat și nu al zaharurilor care se găsesc în mod natural în fructele proaspete.

“Se pare că HSR este un sistem anti-zahăr și nu acordă rating pentru valorile nutriționale ale sucurilor, deși tocmai aceste valori ar trebui comunicate în mod clar consumatorilor”, a spus directorul general al Citrus Australia, Nathan Hancock. „Cerealele cu ciocolată aditivate pot obține 3,5 stele, dar un produs natural, cum ar fi sucul fresh, abia primește două stele. În felul acesta producătorii de sucuri naturale ajung atât de confuzi, încât nu mai știu ce au de făcut. În cadrul acestui sistem, fructele uscate și multe brânzeturi vor continua să fie considerate mai puțin sănătoase decât, de pildă, chipsurile de cartofi” a mai spus Hancock.

Ministerul federal al Sănătății ar fi fost dispus să facă anumite modificări în HSR, care să ducă la o reevaluare a ratingului sucurilor naturale, dar majoritatea guvernelor statelor australiene s-a opus. Printre acestea s-au numărat și guvernele statelor Queensland și Victoria.

„Aceste guverne au ratat o oportunitate importantă de a sprijini sectorul fructelor și al sucurilor din fructe. După părerea mea, propunerea prezentată de ministerul federal a oferit soluții mai nuanțate când vine vorba de sucurile naturale. Cu toate acestea, acum este evident că sistemul HSR a devenit un instrument de propagandă la nivel național utilizat de lobbyiștii anti-zahăr și un sistem de evaluare care nu se bazează pe date reale, fiind adoptat la comandă politică” a susținut Hancock.

sursa foto pexels.com/Anete Lusina

Citiți și articolul Nutrinform vs. Nutri-score sau cum etichetarea nutrițională divide Uniunea Europeană; unde se plasează România


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment