Compania Permafungi cultivă ciuperci din soiul Pleurotus în saci de plastic umpluți cu zaț de cafea colectat de la restaurantele și barurile din capitala Uniunii Europene. Sacii sunt atârnați de tavanul unor încăperi situate la subsolul unei foste mari platforme industriale, Tour & Taxis.

„Acum, când vacanța de vară s-a terminat, cele 10 camere de cultivare pe care le deținem, însumând 1000 m2, vor fi din nou ocupate complet și vor  produce 1000 kg de ciuperci pe lună, mediul de cultură totalizând 4000 kg zaț de cafea reciclat”, spune Julie Jacqmain, manager producție și comunicare la Permafungi, citat de publicația freshplaza.com.

Permafungi a început să cultive ciuperci în 2013, în mod experimental : a folosit drept mediu de cultură zațul de cafea. Metoda a avut succes și compania a scos recolta la vânzare, ciupercile fiind livrate mai multor clienți din oraș. Apoi, a extins afacerea, prin relocarea spațiului de cutivare în incinte mai mari, cum au fost pivnițele libere de la Royal Depot.

Sacii sunt agățați vertical, astfel încât toate suprafețele pot fi utilizate pentru cultivarea ciupercilor. Julie explică faptul că Pleurotus este cel mai convenabil soi de cultivat pe zațul de cafea, în special în aceste hrube urbane. Deoarece pungile sunt agățate, producătorii nu depind de pământ pentru a le cultiva, astfel încât pot ocupa spații diferite sau abandonate.

saci cu zaț de cafea și miceliu/@permafungi.be

Zațul de cafea, adunat din restaurantele și cafenelele locale,  este amestecat cu paie și miceliu de Pleurotus. Amestecul este introdus în pungi și pusă la odihnă timp de două săptămâni, în camera de incubație, la o temperatură medie de 21° C. Aici, miceliul începe să crească, hrănindu-se din zațul de cafea, pe care-l transformă în final într-o substanță albă.

După aceea, pungile sunt plasate în alte camere, cu condiții favorabile procesului de creștere și dezvoltare a ciupercilor.

Nivelurile de umiditate sunt crescute (80%), lămpile sunt aprinse și găurile de aerisire sunt deschise pentru a oferi cel mai bun mediu de creștere pentru ciuperci. După o săptămână, vine timpul de recoltare și ciupercile sunt livrate clienților din apropiere. Sunt peste 25 de restaurante și băcănii care cumpără ciupercile produse de Permafungi în pivnițe din Bruxelles.

Echipa Permafungi continuă să experimenteze, reciclând deșeuri rămase în urma recoltării. Sunt obținute capace de lampă sau materiale izolante. De pildă, lampa Lumifungi este 100% biodegradabilă, realizată manual din materia organică a ciupercilor. Produsul este încă în curs de perfecționare. În curând, însă, acesta va fi prezent în magazine.  

Compania oferă kituri de creștere clienților care vor să cultive ciuperci acasă.  În curând, Permafungi speră să înceapă din nou tururi și ateliere la sediul lor, pentru a-i învăța pe participanți despre procesele fascinante de cultivare.

foto cover @permafungi.be


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment