Agricultura urbană este în plin avânt în marile orașe occidentale. Lantulalimentar.ro a mai scris despre grădini de legume situate pe terasele blocurilor și despre sprijinul pe care Camera Națională Agricolă din Franța îl acordă agriculturii urbane. Astăzi, vă invităm să citiți despre o ciupercărie înființată tot în Paris, dar sub străzile acestuia, mai exact într-un fost garaj abandonat, după cum scrie publicația treehugger.com, preluată de freshplaza.com.

Ferma se numește ”La Caverne” și aparține unei întreprinderi agricole numită Cycloponica. În spațiul subteran clădit din beton, rămas pustiu după ce șoferii au renunțat să-și mai parcheze aici mașinile, fermierii urbani produc ciuperci în sistem organic,  cantitățile variind între 100 și 200 de kilograme pe zi. Soiurile utilizate în cultură sunt numeroase: de la shiitakes ( o specie originară din estul Asiei, atribuindu-se și virtuți terapeutice ) și de la Pleurotus până la Agaricus bisporus, cunoscută și sub denumirea de Champignon de Paris, dar și andive, a patra cea mai populară legumă din Franța ( aceasta se dezvoltă în condiții de lipsă completă a luminii ) și microgreens, plăntuțe crescute direct din semințe, și care necesită lumină artificială.

Într-un articol publicat în 2019 în The Guardian, acest spațiu subteran parizian este descris ca având miros de pădure.

Garajul se află sub o clădire rezidențială construită în 1970. Potrivit normelor de construcție de atunci, fiecare clădire rezidențială nouă trebuia să dispună de un garaj subteran, iar fiecărui apartament să-i fie atribuite două locuri de parcare. În ultimii ani, însă, mulți parizieni au fost convinși de primarul lor Anne Hidalgo, aleasă în 2014, să renunțe la automobil și să circule cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun pentru a reduce poluarea în oraș. Garajul s-a golit, iar acum a primit o nouă destinație: spațiu pentru o ciupercărie în sistem organic.

ferma La Caverne/sursa sortiraparis.com

Jean-Noël Gertz, fondator și CEO al Cycloponica, a declarat pentru Treehugger că ferma a fost înființată în decembrie 2017. Ciupercile sunt cultivate în baloți de paie. “Mai întâi paiele sunt sterilizate, apoi incubate cu miceliu, din care cresc ciupercile”, a mai spus Gertz. Recolta este livrată cu biciclete adaptate pentru transportul de marfă la o cooperativă alimentară care o distribuie mai departe către comercianții cu amănuntul. Producătorii asigură că vor să utilizeze transportul fără emisii de carbon în atmosferă și că doar 10% din livrările la distanță se fac cu mașina, dar în curând vor cumpăra  o mașină electrică.

Agricultura urbană are numeroase beneficii. Cel mai evident este acela că scurtează lanțul de aprovizionare: e cea mai mică distanță de la locul de producere a hranei până pe masa consumatorului. La Caverne se mândrește cu aceste perioade scurte de timp, permițând clienților să servească ciuperci proaspete culese în aceeași zi. Mai mult decât atât, La Caverne vrea să construiască relații de colaborare între consumatori și fermieri.

Ferma La Caverne este situată în cartierul Porte de la Chapelle, unde se află un complex de locuințe sociale cu peste 300 de clădiri. The Guardian scria în 2019: „Rata de sărăcie a zonei este dublă față de media Parisului. 30% dintre locuitori sunt sub 25 de ani”.

Ferma oferă rezidenților produse la prețuri preferențiale, precum șansa de a paerticipa la ateliere educaționale și se străduiește să angajeze forță de muncă chiar din cartier. În plus, ciupercile care rămân nevândute de-a lungul zilei, sunt sunt trimise către băncile de alimente sau către restaurante.

foto sortiraparis.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment