Primele cireșe ajunse în piața agroalimentară Cibin din Sibiu costă 175 de lei kilogramul, anunță publicația turnulsfatului.ro. Fructele au fost importate din Grecia și se găsesc, deocamdată, la un singur comerciant, care susține că a adus o cantitate limitată, comandată de clienții fideli, cu mult timp înainte. Nici măcar nu le-a pus pe tarabă, le păstrează în lădițe, în spatele tarabei.

„Urmează să și expunem, dar nu am adus multe pentru început. Am adus doar câteva lădițe, în jur de 10 kilograme în total. Pentru că într-adevăr sunt scumpe nu ne permitem să aducem mai multe, să le lăsăm să se strice, iar apoi să le aruncăm. Sunt oameni care ne-au spus de mai mult timp că vor cireșe și atunci am adus și pentru ei. Urmează să mai aducem, în funcție de cerere”, a explicat comerciantul pentru Turnul Sfatului.

 „Nu aș putea să vă spun de ce sunt așa de scumpe. Acesta este prețul, cu atât le vindem”, a mai adăugat comerciantul din Piața Cibin.

În Franța, kilogramul de cireșe este 10 euro, adică 50 de lei, potrivit unei fotografii postate pe grupul de facebook ”Totul despre pomii fructiferi” de un moderator al grupului, Rolland Bilti, un pasionat al culturii cireșului. Rolland Bilti a fotografiat în 8 mai, într-un magazin Auchan din localitatea Massieux de lângă Lyon, standul cu cireșe vândute în caserolă de 500 g, cu 4,99 euro.

sursa Rolland Bilti/Totul despre pomii fructiferi, grup facebook

”Să știți că este normal să fie mai ieftine în Franța. Au concurență și alta este clima” a explicat Bilti pentru lantulalimentar.ro.

Rolland Bilti locuiește în apropierea orașului Timișoara și experimentează cultura cireșului în ghiveci în spațiu protejat. Anul acesta a reușit să obțină primele cireșe din soiul Kossara, care s-au copt la începutul lunii mai.

foto Rolland Biliti

”Soiul Kossara este unul dintre cele mai timpurii. Cireșele au culoarea închisă, specifică fructelor de la mijlocul sezonului, spre deosebire de cele specifice lunii mai, care sunt roșii și mici, de 5-6 grame. Peste câțiva ani vor apărea și la noi sere cu cireși. Intenționez să construiesc și eu o seră, unde să cultiv cireși în ghiveci” a mai spus Rolland Bilti.

foto Rolland Biliti

Cireșele rămân fructele cele mai râvnite, acestea fiind vândute cu prețuri mari în fiecare primăvară.

cover foto turnulsfatului.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment