Numeroși fermieri care dețin culturi de castan comestibil, din Italia și Franța, au participat la un eveniment organizat în Mazeyrolles ( regiunea Perigord, Franța ) pentru a discuta despre dezvoltarea acestei culturi pomicole mai puțin cunoscute pe continent.

Participanții, reuniți în cadrul unui proiect Erasmus+, au constatat că Uniunea Europeană importă tot mai multe castane comestibile din Turcia și China. Aceste importuri vin pe fondul unei scăderi a producției în Franța, unul dintre cei mai importanți producători europeni, alături de Italia. Francezii exploatează acum plantații înființate în jurul anului 1980, notează publicația freshplaza.com.

În ultimii ani, fermierii au mai plantat 1000 de ha, inițiativă care a mărit suprafața la 8500 ha.

Ar fi nevoie la nivel european de încă 40.000 de ha pentru a scădea semnificativ dependența de importuri. Spania și Portugalia au investit, de asemenea, în dezvoltarea acestei culturi, în sistem mecanizat, dispunând de irigații. Datorită irigării, cresc în cultura de castan și ciuperci comestibile.

Castanul comestibil poate fi cultivat de la altitudinea de 200 m până la 7-800 m.

“Implicarea generațiilor mai tinere va fi esențială pentru dezvoltarea sectorului. Ei trebuie să funcționeze cu reguli simple, să fie motivați și instruiți corespunzător. CSDC – Centro di Studio e Documentazione sul Castagno este gata să contribuie”, a declarat unul dintre participanți.

Castanul comestibil vegetează și în România, în județul Gorj ( Polovragi și Tismana ) și Maramureș ( Baia Mare ).

Pe piața mondială, prețul unui kilogram de castane variază între 1,4 – 5 dolari USA.

foto cover pexels.com/Ylanite Koppens


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment