Mâncăm cartofi românești? Cu siguranță, da. Îi găsim în toamna aceasta bogată, în piețele de gros, în piețele agroalimentare, în micile magazine, dar și în hypermarketuri, acolo unde, susțin unii mai puțin documentați sau rău intenționați, nu s-ar mai găsi marfă românească.

Un cititor al siteului Lantulalimentar.ro a trecut în data de 1 noiembrie printr-un hypermarket din București și a descoperit o ofertă consistentă de cartofi românești cultivați în județele Dâmbovița și Covasna.

Prețul cartofilor roșii din comuna Lungulețu, jud. Dâmbovița, este cu numai 0.38 lei/kg mai  mare decât era săptămâna trecută în piața de gros din aceeași localitate. Cartofii sunt oferiți vrac cumpărătorului final.

Cartofii albi din Târgu Secuiesc, jud. Covasna, în schimb, sunt calibrați ( 20/40 ) ambalați și etichetați, prețul la raft fiind 2,49 lei/kg.

Tot din Târgu Secuiesc provin și cartofii roșii ambalați în sac de 10 kg, la prețul de 10 lei.

Altă ofertă: cartofi roșii, tot din România, fără să fie precizată zona de producere, costă 15,99 lei/10 kg.

Au mai fost expuși cartofi albi, tot din România, la prețul de 1,79 lei/kg, fără să fie precizată zona de producere.

Sunt, firește, și cartofi produși peste mări și țări. Bunăoară, cine dorește să cumpere cartofi dulci poate încerca oferta din Egipt, 6,10 lei/kg, sau din Statele Unite, 5,99 lei/kg.

Lângă cartofi, își așteaptă clienții lăzile cu rădăcinoase: legume ghiveci caserolă, din Ialomița, 3,99 lei/600 g; păstârnac 5,99 lei/kg, origine România ( zonă de producere neprecizată ); pătrunjel rădăcină 7,42 lei/kg, din com. Poiana, jud. Constanța.

La sectorul ceapă, sunt câteva sortimente de ceapă importate din Franța și Spania, dar cumpărătorul poate alege și ceapă și usturoi din România. Usturoiul este din Vărăști-Giurgiu și costă 12,99 lei/kg. Ceapa roșie, din Buzău, 6 lei/kg și 2,80/kg. Ceapa galbenă, din com. Poiana, jud. Constanța, 2,69 lei/kg.

Legumele din producție autohtonă sunt marcate la raft cu mențiunea ”Din România”.

Un tur prin hypermarketuri în această toamnă arată că marfa fermierilor români este prezentă pe raft din abundență. Sigur, relația cu marii retaileri presupune respectarea unui set de reguli, pe care nu și-l pot asuma decât fermierii reuniți în forme asociative ( cooperative, grupuri de producători ) sau cei cu ferme mari.

Marfa din import este expusă în hypermarketuri, cu precădere după sezonul de recoltare din România. Explicația este simplă: fermierii români nu dețin încă suficiente spații de depozitare. Când produsele lor sunt epuizate ( după lunile februarie-martie ), comercianții apelează la marfa din import, din țări unde fermierii dețin depozite mari sau din țări unde, datorită condițiilor climatice, se află în curs de desfășurarea recoltarea unui anumit produs.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment