Deși suntem pe locul doi în Uniunea Europeană ca număr de ovine, nu ne putem lăuda că apreciem prea mult carnea de oaie, cu excepția Paștelui, când mai toată lumea se înfruptă din friptura de miel și din bucata de drob. Milioane de oi sunt exportate din România în țările musulmane, unde consumul cărnii de oaie are puternice baze religioase.

Cu toate acestea, consumul intern a înregistrat anul trecut un progres semnificativ, relevat de datele statistice ale INS. Astfel, în 2020, au fost sacrificate în țara noastră 7.630.000 de oi și capre, având o greutate totală, în carcasă, de 87.005 tone. În 2019, au fost abatorizate 5.889.000 de oi și capre, cu o greutate toatlă în carcasă de 56.254 tone. Diferența a fost de 1.741.000 de capete și de 30.751 tone.

Oile și caprele crescute în România par să fi luat în greutate în 2020 față de 2019. Astfel, greutatea medie a carcasei a fost anul trecut 11,8 kg, iar în 2019, 9,6 kg.

Să precizăm că nu toată cantitatea de carne de oaie și capră ieșită pe poarta abatoarelor românești a ajuns în comerțul intern. Activează în România antreprenori turci care livrează carnea în țări europene unde se află comunități musulmane. Nu deținem date despre amploarea acestui tip de comerț, dar știm că este practicat, în formă autorizată, și sunt premise să crească.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment