7.608 t ( greutate în carcasă ) de ovine vii  au fost exportate de România pe piețele terțe în primele trei luni ale acestui an, cu 1.881 t mai puțin decât în același interval al anului trecut ( 9.498 t ).

Cantitatea de carne abatorizată ( refrigerată, congelată, afumată, sărată, organe ) a fost de 152 t, față de 238 t, în ianuarie – martie 2021.

Regresul cantitativ a fost compensat oarecum de creșterea valorii financiare a greutății în viu: la o medie de 299 euro/100 kg, în primele trei luni. Anul trecut, media a fost de 290 euro/100 kg. Prețul pentru greutatea în carcasă a fost de 628 euro/100 kg față de 605 euro/100 kg. Câștigurile totale au fost însă afectate de reducerea cantității totale vândute: 48.887.000 euro față de 52.244.000 euro.

Spania, deși este pe primul loc în U.E., ca efective de ovine, a exportat 4.180 t ovine vii ( față de 3.387 t în ianuarie – martie 2021, creștere cu aproape 1000 t ) și 3.030 t carne abatorizată, față de 4.659 t în același interval al anului trecut. Observăm că Spania a inversat proporția de ovine vii vs carne abatorizată, în favoarea primei categorii. Oile spaniole au fost vândute mai bine decât cele românești: 430 euro/100 kg greutatea în viu și 687 euro/100 kg, greutatea în carcasă.

Irlanda, al treilea mare exportator european de ovine, a vândut numai 10 t de ovine vii. În ce privește carnea abatorizată, irlandezii au înregistrat un recul, de la 1.726 t la 1.282 t. Oile irlandeze au fost vândute la un preț mai bun decât cele  românești, dar nu mai mare decât pentru oile spaniole:  591  euro/100 kg, greutatea în carcasă.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment