”Cresc aici 320 de vaci cu lapte, din rasa Montbeliard, de origine franceză. Primele vaci le-am cumpărat chiar din Franța. Livrez lunar 230-240.000 l de lapte de vacă”, a declarat fermierul Alexandru Baciu pentru Lantulalimentar.ro.

Fermierul, inginer agronom de meserie, a început cu o fermă vegetală, cumpărând terenuri agricole în zona de sud-est a județului Călărași în anii aceia de după 1990. Pământul era încă ieftin, cei împroprietăriți atunci îl vindeau cu ușurință. În cele din urmă, fermierul din Călărași a ajuns să lucreze în jur de 2000 de ha. Recoltele de cereale obținute erau integral vândute unor traderi.

Alexandru Baciu, foto lantulalimentar.ro

După aderarea României la Uniunea Europeană, fermierul Alexandru Baciu a decis să înființeze o fermă zootehnică, pentru a valorifica producția vegetală. A reușit să acceseze fonduri europene oferite prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală ( PNDR ) și a ridicat în plin câmp, de la zero, adăposturile pentru vacile aduse din Franța. A colaborat cu firma italiană Rota Guido, care acordă o atenție majoră bunăstării animalelor. Firma, specializată și în producerea biogazului, a construit la ferma din Grădiștea și o instalație de producere a biogazului care conferă unității agrozootehnice independență energetică. Mai mult, Ferma Baciu livrează curent electric în Sistemul Național Energetic, încasând însă prețuri modice.

Alexandru Baciu și Claudia Cădar, reprezentant Rota Guido

După punerea în funcțiune a fermei zootehnice, populate cu vaci Montbeliard, Alexandru Baciu a investit într-un abator propriu și a deschis în Călărași un magazin și în București trei magazine și un restaurant, unde transportă cu mijloace logistice proprii carnea de vită procesată la Grădiștea.

”80% din producția de carne alimentează restaurantul și magazinele. Un procent de 20% îl livrez unui fast food din Ardeal. Nu vând animale vii intermediarilor” a precizat fermierul.

Meniurile de la restaurantul din București sunt exclusiv din carne de vită. Burgerii se numără printre produsele preferate de clienți.

La Ferma Baciu ne-a fost oferit antricot de vită la grătar, carnea fiind maturată cel puțin 21 de zile.

”La început, consumatorul român nu era prea interesat de carnea de vită. Am constatat asta în restaurant, unde veneau și cereau porc. Cu timpul, gusturile s-au mai schimbat. Friptura de vită este tot mai căutată” mă asigură fermierul.

cover foto Lantulalimentar.ro

Articol documentat cu sprijinul revistei Ferma


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

2 Comments

  1. Tudose Dorel Reply

    Doresc să vă rog să ajutăm o doamnă care vă cunoaște din satul Buiești strada Morii Nr 1 o cunoașteți că Silica Iosif. Lîngă fosta moară. Dorește o junică gestantă la un preț rezonabil pentru familia ei. Dacă se poate în rate. O puteți contacta la telefon 0725 548 165. Cu respect și mii de mulțumiri. Să trăiți cu sănătate.

    • lantulalimentar Reply

      Înțelegem nevoia doamnei Silica, dar nu știm de unde cunoaște membrii echipei Lantulalimentar.ro. În plus, noi suntem jurnaliști, nu ne ocupăm cu creșterea animalelor. Prin urmare, nu știm cum să o ajutăm pe doamna Silica. Îi recomandăm să urmărească siteurile de mică publcitate. O zi frumoasă.

Write A Comment