Cu siguranță nu știați: în Bulgaria funcționează o Asociație a Producătorilor și Procesatorilor de Insecte. În timp ce majoritatea românilor respinge noile tendințe alimentare, cum ar fi introducerea în alimentație a proteinelor extrase din insecte, vecinii noștri bulgari au înțeles oportunitatea uriașă pentru dezvoltarea unor afaceri de profil.

Asociația menționată mai sus a organizat recent o masă rotundă în parteneriat cu Asociația Bulgară de Startup, printre participanți numărându-se Cleantech Bulgaria, Camera de Comerț franco-bulgară, Endeavour Bulgaria, Black Peak Capital Investment Fund, producătorii de alimente ecologice Harmonica și NV3, relatează cotidianul Capital.

Ei au convenit că Bulgaria are un potențial uriaș în sectorul producerii alimentelor inovative: este singura țară din Peninsula Balcanică în care industria producerii de proteine ​​din insecte există deja și are ambiții serioase  să se dezvolte.

La nivelul UE, nevoile legislative ale sectorului au fost în mare măsură rezolvate, dar legislația este inexistentă în Bulgaria, în acest stadiu, iar acest lucru încetinește dezvoltarea sectorului. Asigurarea că Reglementările naționale constituie drept obiectivul principal al Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Insecte din Bulgaria. Ei cred că această țară poate crește pentru a deveni un lider regional, deoarece este singura din Balcani și printre puținele din Europa Centrală și de Est cu o industrie alternativă a proteinelor – cea mai apropiată țară producătoare fiind Polonia.

Un număr tot mai mare de rețele de investitori și consumatori îmbrățișează ideea de a folosi proteine ​​alternative, a declarat Rossen Ivanov, managing partner la Black Peak Capital. El a spus că așteptările pentru piața proteinelor din insecte, dar  și din surse vegetale este să crească considerabil, aproape 80% din generația tânără folosind cel puțin ocazional astfel de produse. Noile reglementări și schimbările climatice vor spori aceste tendințe. El a spus că un următor pas logic ar fi crearea de fonduri specializate pentru investiții în alimente inovatoare și durabile, similare fondurilor din sectorul IT.

Problemele care se profilează în sectorul alimentar global nu pot fi abordate fără o introducere rapidă a principiilor economiei circulare în toate sectoarele de afaceri, iar Bulgaria se dezvoltă încă lent în această direcție, a declarat Dessislava Dimitrova de la Consiliul pentru Economie Circulară.

Masa rotundă s-a încheiat cu o pledoarie pentru unirea eforturilor și inițierea unui dialog între instituțiile competente și companiile din sectorul agriculturii ecologice și proteinelor inovative (proteine ​​din alge, proteine ​​vegetale, înlocuitori de carne, insecte și proteine ​​nucleare). Scopul este crearea unui grup de lucru și o cooperare mai strânsă pentru sprijinirea inovațiilor în agricultura bulgară și industria alimentară.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)