Li Shizeng ( numele său real era Li Yuying ) a ajuns în Franța, în jurul anului 1900, cu misiunea de a studia în secret tactica militară franceză. S-a înscris la o școală militară și, o vreme, a spionat pentru China, condusă în vremea aceea de dinastia Qing. În cele din urmă, agentul secret a abandonat cursurile militare și s-a apucat să studieze la Institutul Pasteur din Paris, ocupându-se în mod foarte aplicat cu cercetarea tuturor produselor din soia, notează publicația americană eater.com.

Mai târziu, a fondat Usine de la Caséo-Sojaïne – Tofu Manufacturing Co. – chiar în afara Parisului. A fost primul producător de tofu din Europa. A devenit, de asemenea, un anarhist și vegetarian înflăcărat, care și-a folosit compania pentru a oferi locuri de muncă studenților chinezi pentru a-i ajuta să-și plătească studiile la Paris.

Brânza tofu a fost obținută pentru prima oară în China, în timpul dinsatiei Han, și a fost considerată multă vreme hrană pentru sufletul morților, întrucât este moale și nu este nevoie de dantură pentru a o mesteca. Viziunea lui Li Yuying asupra viitorului gastronomic al Europei dominat de soia nu i-a convins pe francezi și, în consecință, Tofu Manufacturing Co. a fost închisă. Cu toate acestea, cercetările și eforturile spionului chinez au dat roade, contribuind la statutul actual al brânzei tofu ca aliment de bază internațional, celebrat nu doar ca ingredient, dar și ca produs de sine stătător, cu aromele sale unice și delicate.

cover foto @pexel.com/Polina Tankilevitch


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment