Întâlnirea cu foști colegi de la Liceul Silvic din Timișoara, promoția 1991, l-a stimulat pe pădurarul Vasile Patronea să prepare o mâncare ungurească numită bogracs, tradus ”ceaun”, ”mâncare la ceaun”.

Caracteristica acestei rețete este folosirea a mai multor sortimente de carne macră sau afumată. Bucățile de carne sunt fierte într-un amestec de legume tăvălit în ulei și slănină topită.

Bogăția de ingrediente și condimente și proporțiile utilizate dau mâncării un gust unic de fiecare dată, chiar dacă bucătarul rămâne același. De data aceasta, gătind pentru foștii colegi de la Liceul Silvic Timișoara, pădurarul din Bihor a adus în stațiunea Arieșeni și carne macră de mistreț, combinată cu carne macră de porc și afumătură.

Vasile Patronea

Legumele ( ceapă, morcovi, roșii, țelină, păstârnac ) și condimentele au fost cumpărate de la un market din Oradea.

M-am hotărât să folosesc și anason, pe lângă chimen, foi de dafin, usturoi, sare și piper. Nu mulți pun anason. Bogracs-ul îți lasă libertatea să combini ingrediente și condimente”, a explicat Patronea în timp ce mesteca cu un linguroi din lemn în mâncare.

Bogracs-ul a fost gata după trei ore, punând capăt nerăbdării celor câțiva silvicultori veniți din județele din vestul țării, la pensiunea din Arieșeni. În ceaun s-au întâlnit câteva lanțuri alimentare, transformate de pădurar într-o mâncare unică, plină de savoare.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment