România are o suprafață arabilă totală de aproximativ 9.000.000 ha, potrivit INS. Dintre acestea, numai 779.358,36  ha au fost contractate în primăvara acestui an, potrivit datelor afișate de Agenția pentru Îmbunătățiri Funciare ( ANIF ), instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Din 247 de stații de bază și de repompare, care aparțin statului român și trebuiau reabilitate între 2016 – 2020, în cadrul Programului Național pentru Reabilitarea SNI, finanțat cu 1.200.000.000 euro de la bugetul național, sunt deservite în această primăvară numai 125. Diferența exprimă eșecul statului român de a reabilita SNI în cadrul programului propriu.

Din cele 475 de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații ( OUAI ), formate de fermieri, care au luat în gestiune infrastructura secundară de irigații ( stații de punere sub presiune, canale secundare, conducte, etc ), au solicitat apă pentru irigații numai 159. Sunt active în total 290 de stații de punere sub presiune ( SPP ).

Unele OUAI-uri au accesat bani europeni ( între 2007 – 2020, au fost disponibile sute de milioane de euro, din bugetul european ) și au reabilitat stațiile de punere sub presiune ( SPP ), dar nu le pot utiliza, dacă infrastructura principală nu a fost reabilitată de stat.

Fermierii din unele OUAI-uri utilizează totuși apă pentru irigații din canalele principale care fie au fost reabilitate, fie sunt folosite și nereabilitate, cu pierderi de apă, suportate de stat. De aceea numărul de OUAI-uri care folosesc apă este mai mare decât cele care au solicitat apă: 269, fermierii folosind motopompe care extrag apa din canalele principale umplute de ANIF. Sunt active în această primăvară 448 motopompe.

Statul acoperă 50% din cheltuielile fermierilor pentru energia necesară punerii în funcțiune a echipamentelor pentru irigații. Recent, a fost adoptată o lege care extinde gratuitatea și la punctele de livrare în amenajările de desecare folosite pentru irigații, dar și pentru deținătorii de sisteme de irigații locale, independente de infrastructura de îmbunătățiri funciare aparținând domeniului public sau privat al statului sau de sisteme amplasate în afara unui teritoriu distinct hidraulic pentru care se asigură apă pentru irigații prin unul sau mai multe puncte de livrare a apei prin intermediul infrastructurii de îmbunătățiri funciare aparținând domeniului public sau privat al statului.

Suma achitată de statul român pentru a acoperi facturile fermierilor la electricitatea folosită în sistemul de irigații se ridică la 3.000.000 de euro anual. Statul nu a prezentat însă cheltuielile făcute pentru electricitatea necesară aducerii apei până la stațiile de punere sub presiune.

Brăila este județul care a contractat cea mai mare suprafață: 245.949 ha. Cea mai mare suprafață din județ a fost contractată în cadrul Amenajării Insula Mare a Brăilei: 64.660 ha.

Pe locul doi se află județul Galați, cu 86.45, 36 ha. Cea mai mare suprafață se află în Amenajarea Câmpia Covurlui, cu 60.975,42 ha.

Pe locul trei, jud. Ialomița, cu 67.516,63 ha. Cea mai mare suprafață a fost contractată în Amenajarea 1 Ialomița-Călmățui.

foto cover lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment