1.Statul român a investit din bugetul național, în ultimii patru ani, pentru reabilitarea Sistemului Național de irigații ( SNI ) următoarele sume: 528.000.000 de lei în perioada 2017 – 2019 ( 179.000.000 lei/an ), 600.000.000 de lei în 2020 – 2021 ( 300.000.000/an). În total, 1.128.000.000 de lei. În euro, 235.000.000 de euro la un curs mediu de 4,8 lei pt un euro. Potrivit Programului Național pentru Reabilitarea S.N.I, aprobat prin H.G. la finalul anului 2016, Infrastructura principală, lucrările trebuiau finalizate în 2020, fiind pusă la dispoziție de la bugetul de stat suma de 1.200.000.000 de euro. Prin urmare, a fost alocat numai un procent de sub 25% din suma totală. Pentru infrastructura secundară, a fost cheltuită suma de 435.000.000 de euro de la bugetul european, prin PNDR 2014-2020. Adică, de două ori mai mulți bani decât a alocat statul român. ( sursa: Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale )

2.Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare ( AAC ) pledează pentru respingerea de către Parlamentul European a amendamentului 806 potrivit căruia substanța activă glifosat nu ar mai trebui reautorizată după 31 decembrie 2022. AAC susține că în țara noastră condiţiile agropedologice şi climatice, precum şi fărâmiţarea terenurilor agricole şi slaba capitalizare a fermierilor autohtoni, favorizează infestarea masivă cu buruieni şi dăunători, iar controlul buruienilor nu  poate fi făcut eficient fără erbicide sistemice totale, precum glifosatul. Reamintim că glifosatul, cel mai utilizat ierbicid la nivel mondial, este aprobat în Uniunea Europeană până la 15 decembrie 2022. ( sursa comunicat AAC )

3. Prețul mediu al laptelui crud de vacă a înregistrat în România, în luna aprilie, cea mai drastică scădere față de luna martie, în comparație cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Astfel, de la 33,03 euro pentru o tonă de lapte, prețul a scăzut la 30,76 euro pentru o tonă de lapte crud, regresul fiind procentual de 6,9%. A doua cea mai mare scădere a prețului a cunoscut Finlanda, cu 2,1%, urmată de Irlanda, cu 1,3%. În luna mai, însă, prețul laptelui crud de vacă a înregistrat în România o revenire la 31,47 euro/per tonă, unul dintre cele mai mici prețuri din uniune, locul 22 din 27. Prețul cel mai mare este în Cipru, 57,78 euro/tonă și cel mai mic în Portugalia, 30,01 euro/tonă. Media europeană este 35,57 euro/tonă.( sursa Comisia Europeană )

4. Cele mai multefocare de Pestă Porcină Africană la porcii domestici se află în județul Sibiu ( 34 ), Gorj ( 25 ) și Alba ( 18 ). Județele fără niciun focar sunt: Botoșani, Brașov, Ilfov, Ialomița, Mehedinți și Olt. În total, sunt 184 de focare. La mistreți, cele mai multe cazuri au fost confirmate în jud. Teleorman: 492 de mistreți găsiți morți și 50 de mistreți vânați. ( sursa ANSVSA )

5.Organizatorii CARNEXPO Grill, cel mai mare eveniment gastronomic din 2021, anunţă o premieră pe piaţa din România, prin lansarea celui mai scump burger, în valoare de 1.000 de euro. Conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, Golden Burger va fi realizat din ingrediente premium: carne de vită românească, caviar produs în România, chifle, brânzeturi şi legume de provenienţă locală, şi va fi ornat cu foiţă de aur. De realizarea celui mai scump burger se va ocupa Chef Iulian Olaru, cu o experienţă de aproape 20 de ani în bucătărie, fost concurent Chefi la Cuţite. Burgerul de 1.000 de euro va fi pregătit şi prezentat la standul Grill Fest din cadrul evenimentului CARNEXPO Grill, organizat pe 10 şi 11 iunie, la Theodora Golf Club, din Alba Iulia. ( sursa Agerpres )

6.Produsul ”Salata cu icre de știucă de Tulcea” a fost înregistrat ca produs cu Indicație Geografică Protejată, fapt confirmat de publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 28 mai 2021, Produsul „Salată cu icre de știucă de Tulcea” – Indicație Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29 % icre, din care minimum 15 % icre de știucă sărate cu bobul întreg și maximum 14 % icre de pește deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie. Aspectul produsului este conferit de consistența cremoasă și omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de știucă, iar produsul finit se diferențiază de alte produse din aceeași categorie prin faptul că pentru obținerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză. ( sursa madr.ro )

7. O ciocolaterie din Maryland, Statele Unite, oferă clienților cicade învelite în ciocolată, insectele fiind prezente din abundență în urma fenomenului numit ”Brood X” din această primăvară, când roiuri imense din această specie şi-au făcut apariţia pentru prima dată după anul 2004. În prezent, Chouquette Chocolates din Bethesda, deținut de Sarah Dwyer, are o listă de aşteptare de zece zile pentru comenzile de cicade. Proprietara spune că sunt delicioase. Cicadelele sunt puse într-o pungă de hârtie şi sunt introduse în congelator, unde temperatura rece le adoarme şi apoi mor. După aceea, Dwyer fierbe cicadele pentru a le curăţa şi le prăjeşte în friteuză. Odată ce cicadele sunt prăjite, Dwyer le stropeşte fie cu scorţişoară, fie cu un amestec de condimente, după care insectele sunt gata pentru a fi învelite în ciocolată. ( sursa g4media.ro )

foto pexels.com/Engin Akyurt

evomag.ro

Write A Comment