Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat, citat de Agerpres, că  ministerul lucrează la schema la ajutor de stat, care va fi notificată ( către Comisia Europeană, n.n. ), ca apoi  ”să intrăm cu pachetul de sprijin pentru fermieri şi procesatori pentru stimularea procesării în România”.

Chesnoiu a afirmat că se află în discuţii permanente cu procesatorii, astfel încât cu pachetul de 200 de milioane de euro din sprijinul pentru România ”să profităm de oportunitatea care s-a ivit prin contextul actual de a procesa o cantitate mai mare din surplusul realizat de materie primă”.

”Vă dau un exemplu. România într-un an agricol bun cum a fost 2021 a produs 3 milioane de tone de seminţe de floarea soarelui. Necesarul nostru de consum raportat la uleiul de floarea soarelui rafinat şi consumat în România se asigură din procesarea a 1,2 milioane de tone de seminţe de floarea soarelui, restul cantităţii se procesează şi se exportă ca ulei brut sau rafinat. De cealaltă parte, o altă cantitate se procesează în ţară prin condiţionare şi pregătirea seminţelor pentru campania de însămânţare a anului viitor. Rămânem după acoperirea întregului necesar de consum cu aproximativ un milion de tone de seminţe de floarea soarelui. Este o oportunitate pentru România să creştem capacitatea de procesare, să punem în legătură directă fermierul român cu procesatorul, astfel încât prin integrare în procesare să dăm valoare adăugată materiilor prime obţinute în agricultura României”, a mai spus ministrul.

sursa foto cover wikipedia.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment