Pe teritoriul turc se află 3,6 milioane de refugiați sirieni, care și-au părăsit țara în urma războiului devastator din ultimii ani. Pe de altă parte, situația economică din Turcia pare să treacă printr-o perioadă dificilă, care se traduce în scăderea puterii de cumpărare a cetățenilor și, direct proporțional, în scăderea popularității regimului Erdogan.

Lipsa banilor îi face pe turci să se gândească de două ori dacă să cumpere un kilogram de banane. În atare condiții, dacă văd vreun refugiat sirian că mănăncă o banană pe stradă, se înfurie. ”Cum, noi nu ne mai permitem să cumpărăm banane, iar amărâții ăștia le mănâncă ziua, în amiaza mare, pe stradă, în văzul tuturor? Sfidare!”, își zic turcii simpli, care resimt cel mai acut vitregiile economice.

O astfel de atitudine a fost deja exprimată, recent, pe rețelele de socializare, într-un filmuleț în care un turc s-a arătat indignat că el nu-și mai permite să cumpere banane, în timp ce refugiații sirieni le consumă ”la kilogram”.

Filmulețul s-a viralizat, iar refugiații sirieni au răspuns, tot pe rețelele de socializare, cu înregistrări video în care mănâncă banane, parcă pentru a le face în ciudă gazdelor lor. Unii dintre ei au fost arestați sau expulzați.

Pe valul acesta de fricțiuni publice, jurnalistul sirian, Majed Shamaa, stabilit de șapte ani în Turcia, a realizat un videoclip în care cumpără, cu mișcări și gesturi conspirative, banane și merge într-un loc secret pentru a le mânca, pentru a exprima astfel situația absurdă în care au ajuns relațiile dintre alogeni și venetici. După ce a  postat videoclipul pe rețelele de socializare, s-a trezit cu poliția la ușă.

Avocatul său, Mehmet Ali Hartavi, a declarat că Shamaa a fost trimis la un centru de repatriere de lângă granița cu Siria după ce a fost audiat și eliberat de un procuror din Istanbul.

El a spus că Shamaa nu a intenționat să ironizeze pe nimeni, scopul său fiind să abordeze problemele sirienilor într-un mod plin de umor.

”Sirienii de aici se tem când cumpără banane sau fructe. A atins această rană sângerândă”, a declarat Hartavi pentru Reuters.

Shamaa se teme că va fi executat dacă este trimis înapoi în zonele controlate de forțele președintelui Bashar al-Assad, deoarece a făcut și videoclipuri comice despre el, a spus Hartavi.

El a spus că astăzi, 5 noiembrie 2021, se așteaptă o decizie cu privire la deportarea lui Shamaa.

Erol Onderoglu, reprezentantul Turciei pentru Reporteri fără Frontiere, a declarat că procedura de deportare a fost folosită ca o armă împotriva jurnaliştilor străini care critică regimul Erdogan.

„Tratamentul cu care se confruntă Majed Shamaa pentru a semnala disputa „bananei” într-un mod plin de umor arată cât de fragile au devenit siguranța rezidenței și toleranța în Turcia”, a spus el.

„Avem îngrijorări serioase cu privire la securitatea vieții lui Shamaa”, a adăugat el.

Secvențe din videoclipul lui Majed Shamaa, până la min. 5:

foto cover @pexels.com/Vanesa Loring


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment