Producătorii agricoli din bazinul legumicol Slobozia-Moară – Lungulețu obișnuiesc să mureze cantități mari de varză în gropi săpate în curtea casei sau chiar pe câmp. Această metodă ar fi, spun ei, una tradițională. Desigur, ce face omul cu varza în curtea lui e treaba lui, am putea spune, dar varza nu este murată în astfel de condiții pentru consum propriu, ci este scoasă și vândută prin piețele agroalimentare din marile orașe, fără să fie autorizați să pună pe tarabă un astfel de produs, obținut în condiții care nu respectă normele sanitare veterinare.

Inspectorii sanitari veterinari ar combate aceste practici, dar nu pot interveni la sursă, din rațiuni de încălcare a proprietății. Le rămâne să patruleze pe drumurile publice din zonă și să verifice mijloacele de transport, iar dacă descoperă varză murată pentru care nu există informații privind trasabilitatea și nu sunt respectate regulile de transport, aceștia aplică sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005, potrivit publicației gazetadambovitei.ro.

DSVSA Dâmbovița a notificat atât Primăria comunei Slobozia-Moară, cât și Primăria comunei Lungulețu cu privire la ilegalitatea practicilor de murare a verzei în gropi săpate în gospodăriile populației și pe câmp, fiind invocat riscul de atac la sănătatea publică.

Citiți articolul intergral pe gazetadambovitei.ro.

foto cover Lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment