Apicultorii arădeni au obţinut în 2021 o producţie medie de 10 kilograme de miere la fiecare familie de albine, mai bună decât în 2020, an considerat calamitat. Totuşi, această producţie este situată abia la o treime din cantitatea aşteptată şi considerată normală, notează publicația aradon.ro, care preia afirmațiile unui reprezentant al Asociației Crescătorilor de Albine ( ACA ), filiala Arad.

 „Producţia de miere se află în declin începând cu 2013, din cauza perioadelor tot mai lungi de secetă şi temperaturi prea ridicate. Anul trecut a fost calamitat, am avut cea mai slabă producţie din ultimii 50 de an. În judeţ, am avut puţini apicultori care au avut miere, dar în cantităţi mici, de două – trei kilograme la o familie de albine, adică de zece ori mai puţin decât o cantitate normală. Anul acesta este comparabil cu 2018, producţia medie fiind undeva la zece kilograme pe familie. Aceasta cantitate este însă la o treime din ce aşteaptă de un apicultor de la o familie de albine, aşa că nu am ieşit din perioada anilor de declin. De exemplu, miere de tei nu avem în 2021, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile”, afirmă Ovidiu Hatcu, vicepreşedinte ACA.


În perioada 2013 – 2017, producţia medie a fost de cinci kilograme la o familie de albine, anul 2018 fiind ceva mai bun, la fel ca 2021, însă apicultorii mai speră că în viitor vor reuşi să revină la producţii de 25 – 30 de kilograme.

„Doar subvenţiile au făcut ca apicultura să reziste, pentru că un apicultor ar trebui să obţină cel puţin 20 de kilograme de miere de la o familie de albine pentru ca activitatea să fie pe profit. Apicultura rămâne o activitate de familie, nu una din care să scoţi profit”, a mai spus Hatcu.

Citeșe articolul integral pe aradon.ro.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment