Mihai Băiașu, apicultor din comuna Păușești-Măglași, a declarat pentru Lanțulalimentar.ro că productivitatea familiilor de albine a scăzut în ultimii ani, din cauza schimbărilor climatice și a sărăcirii bazei melifere.

”Nu mai sunt fânețele de altădată, cu bogăția lor florală. Parcă au dispărut anumite flori, nu le mai regăsesc în pajiști. Pe de altă parte și timpul parcă s-a dat peste cap. Suntem la jumătatea lunii aprilie, iar vremea e la fel cum era înainte la jumătatea lunii martie”, susține apicultorul vâlcean.

Mihai Băiașu deține în prezent în jur de 50 de familii de albine. În trecut, prisaca sa număra peste 70 de familii.

”Mai merg în pastoral la salcâm, în județul Dolj, și la tei, undeva pe lângă București. Nu mai merg la rapiță, din cauză că fermierii stropesc fără să te anunțe. Mi s-a întâmplat să fiu și alergat de un fermier care cumpărase teren în Dolj. Nici la munte nu mai merg, obișnuiam să urc pe Valea Lotrului. Din diverse cauze, printre care enumăr și aceste schimbări ale climei, culeg mai puțină miere dintr-un stup, decât culegeam înainte. Am ajuns aproape la jumătate față de cantitatea de altădată. Parcă și albinele sunt mai anemice”, a mai spus Băiașu.

Mihai Băiașu, @Lantulalimentar.ro

Cu toate acestea, pasionat fiind de apicultură, vâlceanul nu renunță la ocupația aceasta moștenită de la doi unchi ai săi.

”Vând mierea unei unități de achiziție din Râmnicu-Vâlcea. Prețurile au rămas aproape neschimbate de zece ani. Mierea din stupina mea a ajuns și în Franța, în Canada și Statele Unite, la niște rude. Eu sunt funcționar public, nu am o formă juridică, nu pot accesa fonduri publice. Sunt pur și simplu pasionat de apicultură, se întâmplă deseori să pun bani din afara acestei activități ca să o pot susține”, afirmă Băiașu, care este asociat cu un consătean și țin toți stupii pe aceeași vatră, în comuna Păușești-Măglași.

foto cover @Lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment