Principala problemă cu care se confruntă unitățile de alimentație publică este lipsa unui personal calificat (bucătar sau ajutor de bucătar) care să dețină pe lângă cunoștințele legate de prepararea alimentelor și cunoștințe minime de igienă alimentară,care să fie responsabili cu întreaga activitate de preparare a alimentelor, la nivelul blocului alimentar sau bucătăriei”, arată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA ) în comunicatul publicat recent, după încheierea activității Comandamentului Sezon Estival 2021.

 O altă concluzie a inspectorilor sanitari veterinari este că fluctuațiile frecvente de personal necalificat, nu fac altceva decât să crească riscurile de contaminare a alimentelor prin manipularea neigienică a materiilor prime și a produselor finite, chiar și la nivelul bucătariilor sau blocurilor alimentare care sunt conforme structural și sunt dotate corespunzător din punct de vedere al echipamentelor necesare.

Aproximativ 25% dintre unitățile de alimentație publică ce desfășoară activitate sezonieră pe litoralul românesc în spații închiriate, își schimbă an de an locația, fără anunțarea DSVSA Constanța, aspect care determină un efort suplimentar din partea echipelor de control pentru identificarea acestora în vederea reevaluării condițiilor de funcționare în noua locație și preschimbării documentului de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor deținut anterior.

Se constată o creștere semnificativă a numărului tonetelor, rulotelor, standurilor etc. la nivelul unor zone din Navodari, Eforie Nord Alee, plaja până în Hotel Belona, Costinești Centru și Sud, etc, unde autoritățile locale nu au întreprins acțiuni de modernizare și reamenajare a spaților publice, respectiv refacerea sau lărgirea drumurilor și troturarelor, sau a altor căi de acces.

Sesizările legate de îmbolnăvirea unor persoane sau copii, ca urmare a consumului de alimente de la nivelul unităților de alimentație publică înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, au fost infirmate, cauzele îmbolnăvirilor având legătură directă cu contaminarea din punct de vedere microbiologic a apei din Marea Neagră la nivelul locurilor de plajă, datorită unui număr insuficient de toalete, dușuri și spălatoare de mâini, raportate la numărul de turiști.

A crescut considerabil numărul unităților de alimentație publică de la nivelul Deltei Dunării și zonei de litoral aparținând județului Tulcea, precum și numărul turiștilor care frecventează aceste zone în perioada sezonului estival, aspect care va fi luat în considerare la organizarea Comandamentul Sezon Estival din anul 2022.

Se remarcă o tendință de creștere continuă a consumului de pește și produse din pescuit inclusiv a fructelor de mare (midii, rapane, vongole), aspect care va fi luat în considerare în realizarea analizei de risc pentru anul 2022, având în vedere perisabilitatea cărnii de pește sau a fructelor de mare.

ANSVSA susține că acesta este al doilea an consecutiv fără toxiinfecții alimentare.

În urma controalelor, au fost emise 3 avertismente, 2 Ordonanțe de interzicere a activității și 2 Ordonanţe de suspendare temporară a activităţii a unor unități de alimentație publică.

În această perioadă, au fost dispuse măsuri de reținere oficială/confiscare pentru o cantitate de 133,08 kg produse de origine animală, din care 31,37 kg fructe de mare,16,6 kg peste, 14,26 kg carne, 70,85 alte produse alimentare de origine animala, care nu se încadrau în parametrii de calitate și siguranță stabiliți de legislația în vigoare, fiind retrase de la comercializare și dirijate spre neutralizare.

Au fost recepționate și soluționate un număr de 12 apeluri prin Call Center.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment