Doi antreprenori spanioli, Gabriel Vicedo și Albert Mas, au decis să investească într-o afacere care ține mai mult de viitorul planetei, decât de prezent: producția de făină de greier, considerată o formidabilă sursă de proteine. Scopul lor este să ofere ”o alternativă la proteinele care există astăzi, într-un mod inovator și durabil pentru planetă”, notează publicația abc.es.

Antreprenorii spanioli susțin că această insectă prezintă un avantaj nutrițional mai bun decât alte specii de insecte. Mai mult, creșterea acestora necesită mai puține resurse decât în cazul animalelor și plantelor proteice: mai puțină apă, mai puține furaje, respectiv nutrienți, furaje și, desigur, mai puțin spațiu. Totodată, o fermă de greieri produce mult mai puține gaze cu efect de seră. „Proteinele insectelor vor schimba alimentația viitorului” susțin cei doi antreprenori spanioli.

Ei au prezentat și date comparative cu sectorul creșterii bovinelor, de pildă: pentru a produce un kilogram de proteină de greier, consumul de apă este de 15 l. Pentru a produce un kilogram de carne de vită, consumul de apă este dublu.

Spațiul necesar nu depășește 15 mp de teren, față de 250 mp în celăllat caz. Mai mult, greierii au nevoie de numai 2 kg de furaje față de cele 40 de kg de care ar avea nevoie un vițel. Alberto Mas subliniază că „greierii se hrănesc exclusiv cu furaje sănătoase și în condiții perfecte”. În ceea ce privește proprietățile nutriționale, el explică faptul că au de trei ori mai mult fier decât spanacul, de 2 ori mai mult magneziu decât carnea, de 2,5 ori mai multe proteine decât carnea de vită, de 2 ori mai mult calciu decât laptele și de până la zece ori mai multă vitamina B12 decât somonul.

Insectele sunt consumate de aproximativ 2 miliarde de oameni. Potrivit Programului FAO pentru Insecte Comestibile, insectele furnizează proteine ​​și nutrienți de înaltă calitate în comparație cu carnea și peștele și, în plus, conțin niveluri ridicate de acizi grași nesaturați, aminoacizi, vitamine și sunt bogate în fibre și micronutrienți. Și toate acestea, ambalate în creaturi biodegradabile. Ca și cum acest lucru nu ar fi suficient, insectele prezintă un risc redus de transmitere a bolilor zoonotice.

Peste 1.900 de specii de insecte comestibile sunt consumate în întreaga lume. Majoritatea acestor specii cunoscute sunt colectate direct din natură. Cele mai consumate sunt gândacii (coleopterii) (31%), omizile (lepidopterele) (18%) și albinele, viespile și furnicile (himenopterele) (14%). Sunt urmate de lăcuste și greieri (ortoptere) (13%), cicade, fulgoromorfe și lăcuste, cocoșe și ploșnițe (hemiptere) (10%), termite (izoptere) (3%), libelule (odonați) (3%) ), muște (dipter) (2%) și alte comenzi (5%). Deși consumul acestora se lovește în multe țări de un zid cultural, adevărul este că reproducerea insectelor și utilizarea produselor derivate este o industrie alimentară promițătoare care începe să se dezvolte încetul cu încetul și în Uniunea Europeană, mai ales că recent, Comisia Euroepană a inclus viermele de făină pe lista alimentelor acceptate oficial.

În locul insectelor prăjite care sunt vândute pe piețele multor orașe asiatice, europenii aleg produsul măcinat. Firma din Spania produce din făina de greier batoane și capsule utilizate de sportivi ca aport suplimentar de proteine.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment