Prețul de piață al porcilor în viu la poarta abatorului a atins un nou maxim istoric, în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie, ajungând la 763,79 de lei/100 de kg, potrivit raportului săptămânal publicat de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor. Prețul a crescut cu 5,11% față de săptămâna precedentă, cu 6,57% față de luna anterioară și cu 48.42% față de aceeși perioadă a anului trecut.

Pentru prima oară, România a devenit țara cu cele mai scumpe carcase de porc din Uniunea Europeană.

Astfel, prețul național al carcaselor, calitatea standard, a înregistrat o creștere vertiginoasă, ajungând la 1,001.18 lei/100 kg pentru clasa S și 992,54 lei/100 kg, pentru clasa E.

Un studiu al Uniunii Europene publicat în 10 decembrie estimează că până în 2030, europenii ar putea să-și schimbe comportamentul alimentar, preferând carnea de pasăre de curte, în condițiile în care pesta porcină africană va continua să facă ravagii, iar prezența cărnii de porc pe piața va fi deficitară. Exporturile de carne de porc din Uniunea Europeană au fost orientate către China, țară afectată puternic de această epidemie.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment