Sistemul Edete, conceput și dezvoltat de start-up-ul Agro-Tech Edete Precision Technologies for Agriculture, colectează mecanic florile, apoi separă polenul de antere și alte părți ale florilor, pentru a obține polenul pur. Compania poate stoca polenul pentru un an, cu menținerea unei rate de viabilitate bune, notează publicația futurefarming.com.

Cel mai bun polen d.p.d.v. genetic este apoi dispersat pe crengile pomilor în perioada de inflorescență, cu ajutorul sistemului robotic de polenizare, care utilizează o combinație de tehnologii pentru a propaga o doză optimă de polen pe florile țintă, pentru o polenizare eficientă. Unitățile de aplicare pot funcționa ziua sau noaptea și independent de temperatura ambiantă.

Start-up-ul israelian Agro-Tech Edete Precision Technologies for Agriculture urmează să înceapă testarea pe teren, în scop comercial, în livezile de migdale întinse pe zeci de hectare în statul australian Victoria, după ce firma a semnat un acord cu unul dintre cei mai mari cultivatori de migdale din Australia. Testele pe teren sunt programate pentru luna august, când migdalii încep să înflorească.

Start-up-ul israelian Agro-Tech Edete Precision Technologies for Agriculture urmează să înceapă teste pe teren la scară comercială a tehnologiei sale de polenizare artificială în livezile de migdale care acoperă zeci de hectare în statul australian Victoria. Aceasta urmează semnării unui acord cu unul dintre cei mai mari cultivatori de migdale din Australia. Încercările pe teren urmează să înceapă în august, când migdalii încep să înflorească.

polenizare artificială, foto Edete

Edete spune că a finalizat cu succes testele pe teren în livezile de migdale din Israel folosind mașina de recoltare mecanică a polenului și sistemul de polenizare robotizată. Compania intenționează, de asemenea, să înființeze un sistem operațional în California, care să deservească 7.400 cultivatori de migdale.

“Australia este al doilea mare producător de migdale din lume și continuă să crească suprafața cultivată într-un mod care face din această țară un partener cheie pentru noi”, a declarat Keren Mimran, cofondator și vicepreședinte pentru dezvoltarea afacerilor și marketing la Edete. Potrivit lui Mimran, sistemul Edete poate poleniza și alte specii: fistic, măr, cireș, păr, prun, etc.

”Declinul polenizatorilor naturali, și anume al insectelor, în special al albinelor, a determinat o căutare intensă a unor soluții tehnice pentru fermierii care se confruntă cu un deficit de stupi pentru polenizarea culturilor. Aproximativ 75% din culturile mondiale se bazează pe polenizarea efectuată de insecte, datorită  randamentului și calității. Fără o soluție alternativă de polenizare în următorii ani, securitatea alimentară este expusă riscului, este posibil ca prețurile la alimente să crească brusc, iar anumite alimente ar putea deveni rare”, spune Edete.

Piața mondială de migdale este estimată la peste 7 miliarde de dolari anual. Pentru cultivatorii care cheltuiesc sute de milioane de dolari anual numai pentru serviciile de polenizare efectuate de apicultori, costurile cresc. Structura pieței din Australia este similară cu cea din California, unde mai puțin de 10% dintre cultivatori dețin mai mult de jumătate din suprafața cultivată.

foto cover Edete


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment