Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe siteul propriu, spre dezbatere publică, proiectul de HG pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, fiind introduse specii noi, nesusținute financiar până în prezent: fasolea păstăi, salata, spanacul și ceapa verde, pentru ciclul II de producție. Tomata ( ciclul I și II ) , ardeiul gras și/sau lung kapia ( ciclul II ) și castraveții ( ciclul II ) au rămas eligibile.  A fost eliminată vânăta.

Ajutorul de minimis a fost fixat la 3000 euro beneficiar/1000 mp pentru ciclul I și la 1000 euro beneficiar/1000 mp pentru ciclul II. Un beneficiar poate obține astfel un ajutor cumulat de 4000 euro/1000 mp/an.

Atribuțiile APIA au fost drastic restrânse, față de anul trecut ( HG 651/2021 ), gestionarea efectivă a programului urmând să reintre în mâinile Direcțiilor Agricole Județene, așa cum a fost în anii 2017 – 2019.

Ce i-a mai rămas APIA de făcut?  Centrele județene/locale ale APIA sunt obligate să trimită către DAJ  în format ”letric și electronic” lista beneficiarilor programelor de ajutor de minimis pentru legume în spații protejate, pentru plante aromatice și pentru sectorul apicol din 2021, pentru a fi verificate sumele încasate anterior, ca să nu fie depășit plafonul de 20.000 de euro, suma la care are dreptul un beneficiar pe parcursul a trei ani.

Apoi, centrele județene/locale ale APIA sunt obligate să trimită un om pe teren, care împreună cu un om de la DAJ, merge  la sera/solarul unde se află cultura de legume înscrisă în program, ca să verifice datele scrise de fermier în cerere. Practic, la începutul ciclului de producție, cu colegul de la direcție, inspectorul de la agenție bate la poarta legumicultorului și intră să verifice dacă există cultura respectivă și dacă suprafața este cea declarată în cerere. Aici, rolul APIA ia sfârșit.

DAJ este instituția care va gestiona întregul program. Toate documentele vor fi depuse la DAJ și numai inspectorii direcțiilor agricole vor avea dreptul să meargă în teren pentru a verifica producția. Inspectorii APIA nu vor mai avea dreptul să verifice producția, după ce au verificat înființarea culturii. Acesta este un minus al noii HG. O echipă mixtă APIA-DAJ prezentă și la verificarea producției, așa cum a fost la înființarea culturii,  ar fi dat mai multă credibilitate programului.

Beneficiarii sunt obligați să obțină:

a) 5600 kg/1000 mp pentru cultura de tomate;

b) 2000 kg/1000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung-kapia;

c) 5600 kg/1000 mp pentru cultura de castraveți;

d) 1500 kg/1000 mp pentru cultura de fasole păstăi;

e) 1440 kg/1000 mp pentru cultura de salata;

f) 1000 kg/1000 mp pentru cultura de spanac;

g) 1000 kg/1000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Valorificarea producțiilor prevăzute la alin. (1) lit. d) se face în perioada 1 martie –10 iunie inclusiv pentru ciclul I de producție și respectiv 20 octombrie -9 decembrie, inclusiv pentru ciclul II de producție. (5) Dovada obținerii producției de legume obținute în spații protejate prevăzută la alin. (3) o constituie bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare. (6) Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1)-(5) pentru maximum 2 culturi, respectiv o singură cultură în ciclul I de producție/1000 mp și/sau o singură cultură în ciclul II de producție/1000mp, în anul 2022.

Noua HG a eliminat obligativitatea aplicanților de a fi  înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI, și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA. Această cerință, introdusă pentru prima oară în HG 651/2021, reducea drastic riscul de fraudare a programului.

În ce privește aplicarea tratamentelor cu produse de protecția plantelor, noua HG păstrează pentru legumicultori obligația de a deține Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor. Controlul respectării normelor privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor se face de către inspectorii fitosanitari oficiali care au în atribuţii efectuarea controalelor oficiale şi alte activităţi oficiale, o prevedere valabilă și în fosta HG. Totodată, ”în vederea monitorizării calității legumelor, inspectorii din cadrul oficiilor fitosanitare județene prelevează probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor din pesticide la recoltare”.

Fermierii au în continuare obligația de a depune în același timp cu documentele justificative și copia Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean, până la 30 iunie 2022, inclusiv pentru ciclul I de producție și respectiv 15 decembrie 2022 inclusiv pentru ciclul II de producție.

Beneficiarii sunt înscriși într-un Registru unic pentru accesarea programului, care va fi păstrat la DAJ, împreună cu toată documentația aferentă, timp de 10 ani.

foto cover @Lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment