Roboții sunt deja prezenți în agricultura și sectorul alimentar din Uniunea Europeană. Aceștia culeg fructe și legume, mulg vacile, le hrănesc sau tranșează carnea animalelor în laboratoare. Cercetătorii vor însă mai mult: crearea unor sisteme integrate, în cadrul cărora roboții să primească roluri multiple și anume să acționeze inteligent, autonom și să controleze activitatea agricolă.

Uniunea Europeană a alocat 7,9 milioane de euro pentru un proiect derulat de universitatea din Wageningen, Olanda, care va avea ca parteneri fermieri și oameni de afaceri din Olanda, Franța, Grecia și Spania. Proiectul se numește Robs4Crops, a fost lansat la 1 ianuarie 2021, iar cercetătorii și-au propus să accelereze trecerea spre robotică pe scară largă în agricultura europeană, anunță freshplaza.com, care preia un articol publicat de siteul universității olandeze, wur.nl.

Lansarea proiectului este motivată și de criza forței de muncă în agricultură, din cauza pandemiei Covid-19. Fermierii s-au confruntat cu lipsa muncitorilor sezonieri, care fie s-au îmbolnăvit, fie deplasarea lor a fost îngreunată sau chiar împiedicată din cauza pandemiei.

foto wur.nl

Dar roboții nu vor fi aduși în ferme numai ca să-i înlocuiască pe muncitorii sezonieri. Mașinile inteligente vor da comenzi utilajelor agricole, care vor fi echipate în așa fel încât să le poată recepta și să acționeze în consecință. Roboții vor colecta date din teren privind starea vremii, evoluția plantelor, necesitățile acestora, prezența și intensitatea bolilor și dăunătorilor, vor procesa toate aceste date și vor comanda utilajelor să intervină, fie pentru efectuarea lucrărilor agricole, fie pentru administrarea tratamentelor și fertilizanților necesari. Totodată, roboții vor stabili și necesarul de apă pentru culturi. În felul acesta, va fi evitată risipa de apă. Mai mult, activitatea roboților va reduce masiv impactul asupra mediului înconjurător.

În cele din urmă, o fermă ar putea fi controlată și îngrijită cu ajutorul unui sistem robotic integrat. Dezvoltarea și testarea acestor sisteme vor avea loc în practică, în condiții reale de operare.

foto cover wur.nl

Urmăriți și ”Robotul-căpșunar, într-o fermă din Spania”, sursa youtube:


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment