Greu de crezut pentru noi, dar în apropierea orașului Papenburg din landul Saxonia de Jos, ierburile aromatice și legumele sunt cultivate pe o suprafață totală de 270 de ha, din care 100 ha în spații protejate, și, țineți-vă bine, în 90.000.000 de ghivece, potrivit siteului freshplaza.com, care citează publicația Landvolk-Pressedienst.

Toată producția este asigurată de 50 de familii, reunite într-o cooperativă înființată în 1931. Petra Haake este unul dintre acești mici fermieri, care dețin în medie nici 4 ha de teren arabil, cultivate cu peste 80 de specii de plante. „Menta, cu aroma ei, conferă o notă de rafinament ceaiului și cocktail-urilor și aduce o senzație de vacanță, aici, în iarna germană”, spune Haake, visând, desigur, la timpul petrecut în Hawaii, unde a lucrat un an și jumătate pentru o fermă care cultiva plante ornamentale.

După aceea, femeia a muncit un an în Coasta de Fildeș, în Africa de Vest, ca peisagist pentru hoteluri internaționale. Când s-a întors în Germania, s-a apucat să cultive pătrunjel în ghivece, apoi, în 1997, a preluat ferma de legume a părinților săi, incluzând treptat numeroase soiuri de plante, cultivate în sistem ecologic. Din 2018, Petra Haake este membră a asociației Bioland, ale cărei reguli sunt mai stricte decât cele stipulate de regulamentele pentru agricultura ecologică ale Comisiei Europene.

familia Haak, foto freshplaza.com

„Fermele de familie sunt responsabile pentru cultivarea plantelor, în timp ce cooperativa se ocupă de marketing și logistică”, explică un responsabil al cooperativei GBZ Papenburg. Ierburile aromatice și legumele sunt livrate pe tot teritoriul Germaniei, în decurs de 12-24 de ore, astfel încât marfa verde și proaspătătă va ajunge la supermarketuri cât mai repede posibil. Pe lângă ierburi, legume și salate verzi, cooperativa vinde, de asemenea, și flori.

În anii 50, ca parte a unui plan pentru dezvoltare economică, autoritățile districtului Emsland au construit din temelie trei așezări pentru grădinari, în vecinătatea orașului Papenburg, recrutând cultivatori din toată țara. Părinții lui Petra Haake au venit din Dresda, în anii 60 și au luat viața de la capăt cultivând crizanteme, frezii, primule, mușcate și castraveți, punând astfel bazele unei ferme care a devenit astăzi lider pe piața plantelor aromatice.

“Sunt foarte fericită că pot cultiva ierburi proaspete aici, în nord”, spune Petra Haanke, ale cărei plante aromatice și salate aduc prospețimea verii pe mesele consumatorilor germani chiar și acum, în plină iarnă.

foto landvolk.net


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment