Fotografiile cu peisaje din mica insulă Lanzarote, din arhipelagul Canare ( Spania ), arată pura realitate, deși am putea crede că sunt trucate. Pe pantele unor vulcani deocamdată inactivi, în cenușa solidificată, viticultorii locali au săpat gropi cu diametrul de peste un metru și în fiecare groapă au plantat viță de vie. Rezultatul este uimitor: în ciuda condițiilor aparent vitrege, plantelor le merge foarte bine, iar vinul obținut din această stranie podgorie este vândut turiștilor pe piața locală sau este exportat, firește, în cantități mici, în Europa și în Statele Unite.

Lanzarote era, la începutul sec. al XVIII-lea, o insulă cu o vegetație luxuriantă și cu o agricultură înfloritoare. În 1730, însă, erupțiile vulcanilor care domină câmpurile fertile au devastat complet micul paradis din Oceanul Atlantic. Culturile agricole, ierburile și pădurile au fost arse și acoperite de straturi groase de lavă și cenușă. O vreme, locuitorii care au scăpat cu viață au crezut că dezastrul s-a instalat pentru totdeauna.

Cu timpul, însă, ei au transformat apocalipsa într-o nesperată oportunitate: au descoperit că noul strat de sol vulcanic bogat în nutrienți este ideal pentru înființarea unor plantații de viță de vie. Consistența spongioasă a noului pământ permite absorbția rapidă a apei. Totodată,  umiditatea este reținută în sol pentru perioade lungi de timp. Cenușa  acționează și ca un fel de izolator, menținând constantă temperatura solului, chiar dacă temperatura aerului variază. După cataclismul din 1730, Lanzarote a devenit o regiune viticolă ideală.

Pantele insulei oferă altitudini optime pentru vița de vie. Brizele reci din Atlantic și masele de aer cald sosite de pe continentul african oferă podgoriilor variații de temperatură de care au nevoie strugurii. Zilele sunt calde și aproape întotdeauna însorite, dar nopțile sunt foarte răcoroase. Diferența de temperatură este importantă pentru ca strugurii să dezvolte atât cantitatea potrivită de aciditate (din nopțile reci), cât și dulceața (din zilele calde și însorite).

foto charlois.com

Modul de cultură din Lanzarote, unic în lume, asigură protecție plantelor față de vântul puternic care bate dinspre ocean și ar putea cauza dezrădăcinarea acestora. Cultivarea viței de vie în groapă o pune la adăpost de efectele negative ale vântului.

Ca metoda să fie infailibilă, fermierii fac un mic zid din pietre vulcanice în partea expusă rafalelor. Pietrele sunt însă în așa fel aranjate încât să permită luminii solare să inunde planta. Fiecare fermă viticolă din Lanzarote are mii de scobituri și mici ziduri.

Principala zonă viticolă din Lanzarote se numește La Geria. Aproape toate fermele de pe versanții de aici produc vin propriu, nu vând strugurii altor beneficiari. Acest lucru are ca rezultat o colecție de vinuri artizanale care sunt servite și vândute în bodegi administrate chiar de vinificatori. O parte din producția de vin este însă vândută în afara insulei: fie pe celelalte insule ale arhipelagului, fie în Spania continentală și, ocazional, în SUA și restul Europei.

cover foto @foodswinefromspain.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment