Agricultura este un sector economic puternic finanațat de la bugetul public, fie național, fie european. Unii dintre beneficiari obțin și cheltuiesc banii în mod ilegal. Dovadă sunt tot mai numeroasele dosare penale deschise de procurori și trimise în instanță, dosare care duc de cele mai multe ori la condamnări.

Curtea de Apel Constanța a hotărât recent, prin decizia penală nr. 806, condamnarea inculpatulu S.A. la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, constând în acordare de servicii sociale prin Cantina municipală Tulcea sau acordare de servicii de asistență socială, educativă și psihologică prin programul Centrului de zi pentru copii „Pași spre lumină”.
Obligă pe inculpat la plata către partea civilă, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a sumei de 58.968 lei, cu titlu de despăgubiri civile la care se adaugă accesoriile fiscale – dobânzi și penalități, calculate de la data efectuării fiecărei plăți și până la data achitării integrale a debitului principal.
Obligă inculpatul la plata sumei de 5.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.


Inculpatul a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța la data de 21 ianuarie 2019.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 – 2013, inculpatul a folosit în relația cu Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea documente false în scopul de a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul proiectului intitulat „Dezvoltarea fermei vegetale S.A. – localitatea Enisala, județul Tulcea”.
O parte din documentele false atestau faptul că inculpatul a îndeplinit și condițiile minime cerute printre care și acelea de a fi membru al unei familii de fermieri și să fi lucrat mai mult de 50% din timpul lui de lucru în cadrul unei ferme (nu neapărat în ferma familiei), cu cel puțin 12 luni înaintea instalării lor pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole.
Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 106.668 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.


Ulterior, în luna noiembrie 2019, în același context, o altă persoană a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției.
În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv
– 1 an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare Tribunalului Tulcea.

foto cover @pexels.com/Sora Shimazaki


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment