Dimitar Stanchev și Ralitsa Kuneva își îngrijesc stupii aflați în Munții Strandja, în sud-estul Bulgariei, de mai bine de 12 ani. Cei doi tineri fermieri bulgari obțin și procesează anual 35-40 de tone de miere organică, din care 18 tone sunt exportate pe piața UE, notează siteul euroactiv.ro, care preia un articol publicat de EURACTIV Bulgaria.

Pe lângă producția apicolă, care include mierea de mană, înregistrată ca indicație geografică protejată de UE, și alte produse noi din miere cei doi își conduc propria capacitate de prelucrare și cultivă 30 de hectare de legume ecologice, cu care își aprovizionează propriul restaurant, unde oaspeții pot gusta mâncarea provenită direct de la fermă.

„Aproape tot ce se vinde în restaurantul nostru provine de la ferma noastră”, a spus Stanchev, adăugând că ceea ce nu este produs intern este cumpărat de la ferme locale, pe care ei încearcă să le promoveze.

Dimitar Stanchev , Ralitsa Kuneva și copiii lor/foto euractiv.ro

„Fiecare articol din meniu are o indicație a originii sale și din ce fermă provine. Astfel, fiecare dintre oaspeții noștri află mai multe despre produsele fermierilor locali”, a spus el. 

În afară de munca depusă pentru afacerea lor, cuplul investește și în satul lor, Indje Voivoda, pavând străzile cu banii lor, construind piste ecologice și piste pentru biciclete și, de asemenea, intenționează să lanseze în curând un festival pentru a prezenta alimentele unice din regiune.

Până în prezent, cei doi tineri fermieri bulgari au aplicat cu succes pentru două proiecte UE în cadrul pilonului de dezvoltare rurală din PAC.

Primul proiect a fost finalizat cu succes în 2015. O subvenție de 90.000 de euro a ajutat la finanțarea unui proiect pentru extracția profesională a mierii.

Totuși, Stanchev subliniază că sprijinul oferit ar putea fi îmbunătățit. Mai precis, el ar dori să se renunțe la regula conform căreia fermierii ar trebui să întrețină utilajele subvenționate din fonduri UE timp de cinci ani, din cauza ritmului rapid al schimbărilor tehnologice.

Subliniind că echipamente mai bune apar în fiecare an, fermele își pierd avantajul competitiv, iar în doar doi-trei ani mașinile cumpărate cu acești bani au devenit „învechite”. 

Cuplul de fermieri caută acum să implementeze un nou proiect cu o valoare totală a investiției de 350.000 de euro, sprijinit prin același program. Această finanțare va contribui la dezvoltarea afacerii, incluzând o capacitate de producție, 1.300 de stupi noi și echipamente pentru producția de hrană pentru albine.

Citește articolul integral pe euractiv.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment