Comisia Europeană continuă să aprobe aditivi de extracție naturală, utilizați inclusiv în furaje. Cel mai nou aditiv aprobat de forul european este tinctura de lumânărică ( Verbascum thapsus L. ), care va fi folosit pentru hrana tuturor speciilor de animale, fiind clasificat în categoria „aditivi senzoriali” și în grupa funcțională „compuși aromatizanți”.

Furajele aditivate cu tinctura de lumânărică vor putea fi oferite puilor pentru îngrășare, curcanilor pentru îngrășare, porcilor pentru îngrășare, vițeilor, mieilor și iezilor pentru îngrășare și salmonidelor, cu excepția celor destinate reproducerii, și iepurilor pentru îngrășare.

Utilizarea tincturii de lumânărică în apa de băut nu trebuie să fie permisă.

În condițiile de utilizare propuse, tinctura de lumânărică nu are efecte nocive asupra sănătății animale, asupra siguranței consumatorilor ori asupra mediului. Cu toate acestea, nu s-a putut trage nicio concluzie pentru animalele cu viață lungă (animale de companie și alte animale de la care nu se obțin produse alimentare, cai și animale pentru reproducție). În absența datelor, tinctura de lumânărică ar trebui considerată iritantă pentru piele/ochi sau sensibilizantă pentru piele. Prin urmare, Comisia consideră că este necesar să fie luate măsuri adecvate de protecție pentru a preveni efectele negative asupra sănătății umane, în particular în ceea ce îi privește pe utilizatorii aditivului.

Tinctura de lumânărică este recunoscută ca aromatizant pentru produsele alimentare, iar funcția sa în hrana pentru animale ar fi în esență aceeași ca în cazul produselor alimentare și, prin urmare, nu este necesară nicio demonstrare suplimentară a eficacității.

foto cover plantsam.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment