În prezent să lucrez undeva la aproximativ 60 de hectare de teren. În urmă cu trei ani ne-am extins, în sensul că am constuit o fermă nouă, un grajd cu o capacitate de 50 de vaci cu lapte, dar care urmează să fie mărit. În această locație mai avem și tineretul bovin. Mai am pe pășune junincile gestante și vacile care nu dau lapte. Tot ce am construit a fost făcut pe banii mei, nu am luat un leu de la bancă, nu am apelat la credite sau alte surse de finanțare, totul a fost făcut cu eforturi proprii”, a declarat fermierul Ioan Chiorean, din satul Sânmărtinul de Câmpie, com.Râciu, pentru publicația mureșeană zi-de-zi.ro.

Am toată gama de utilaje necesare într-o fermă care se respectă, mai puțin combina de păioase. Nu unul, nu două, ci nouă tractoare am, inclusiv tractorul cu care am început în 1995, un McCormick D-514 pe care l-am modificat și care pornește și acum la prima cheie, chiar dacă are o vechime impresionantă, de mai bine de o jumătate de secol. La polul opus se află și tractoare noi, cum e cel fabricat la Reghin de către compania IRUM. Politica a fost una extrem de simplă și de chibzuită în ce privește achiziția de utilaje, cum primeam subvenția, cum o investeam, inclusiv în ce privește utilajele. Eu nu mi-am luat mașini scumpe, tot felul de jeepuri precum alții, am fost ceva mai cumpătat în această privință, mai important a fost să mă îngrijesc de utilajele din fermă”, a mai spus fermierul.

fermierul Iona Chiorean/foto zi-de-zi.ro

Din laptele care îl obținem facem produse precum cașul, urda și telemeaua. Valorificăm aceste produse în trei locații din Târgu Mureș, respectiv piețele agroalimentare din Unirii, Dacia și cea din zona Diamant”, afirmă Ioan Chiorean.

Mi-e greu să-i înțeleg pe cei care se tot plâng, de merg la București și fac tot felul de proteste că le trebuie subvenții mari. Dacă ar fi după mine, eu nu aș da subvenții la animale dacă nu ai și producție. Mulți țin aceste animale doar pentru subvenție fără să-și bată capul cu alte lucruri. De bine de rău e bine, deși îi aud pe mulți care se tot vaită cât de greu le este în agricultură. Da, e greu, dar nu ne obligă nimeni să facem asta, iar pentru cei care tot se plâng, să se ocupe atunci de altceva sau să meargă la castraveți sau sparanghel în Germania, să vadă acolo cum e”, și-a încheiat povestea fermierul.

citește articolul integral pe zi-de-zi.ro

foto cover @zi-de-zi.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment